Co trzeba wiedzieć o barwnikach spożywczych?

Trudno dziś znaleźć w supermarkecie produkt, w którego składzie nie byłoby czegoś oznaczonego literą E. Składniki te to nic innego jak barwniki, zarówno naturalne jak i sztuczne.

Czym są barwniki spożywcze?

Barwniki służą do poprawy wizualnej atrakcyjności produktów spożywczych. Każdy z nas oczekuje, że na przykład jogurt malinowy będzie czerwony. Dlatego też, producenci dodają do produktów barwniki, aby sprostać oczekiwaniom klientów. Barwniki posiadają swoje nazwy własne, jednak oprócz tego są również oznaczone poprzez literę E oraz numer od 100 do 199. Dotyczy to wszystkich barwników spożywczych, tych syntetyzowanych chemicznie, jak i tych całkowicie naturalnych.

Czy należy obawiać się barwników?

U niektórych ludzi barwniki budzą duży niepokój. Im więcej widzą w danym produkcie składników z E na początku tym bardziej się obawiają jego szkodliwości. Okazuje się jednak, ze obawy te są zdecydowanie na wyrost. Barwniki stosowane w pożywieniu są bowiem dokładnie badane i nie mogą być po prostu szkodliwe dla człowieka. Wedle polskiego prawa, jeśli by takie były, produkty je zawierające nie mogłyby być dopuszczone do sprzedaży.

Dwa typy barwników

Generalnie, barwniki spożywcze www.aledobre.pl dzieli się na dwie grupy. Pierwsza z nich to barwniki naturalne. Są one otrzymywane bezpośrednio z roślin. Jest to między innymi chlorofil, który występuje w każdej roślinie zielonej. Jest to związek absolutnie nieszkodliwy dla zdrowia człowieka. Wykorzystywany jest w wielu produktach, zwłaszcza w zielonych napojach.

Oprócz naturalnych barwników spożywczych są również te sztuczne. Budzą one zdecydowanie większe obawy niż barwniki naturalne, jednak wydaje się, ze również niesłusznie. Nie zaleca się ich spożywania w bardzo dużych ilościach, jednak umiarkowane ilości syntetyzowanych chemicznie barwników spożywczych również są bezpieczne dla zdrowia.