Do czego można wykorzystać tapiokę?

Tapioka w Polsce cieszy się rosnącą popularnością. Pochodzi ona z terenów Ameryki Południowej i Środkowej. Otrzymuje się ją poprzez ekstrahowanie skrobi z manioku. Tapioka jest sprzedawana w formie niewielkich perełek albo też mąki otrzymywanej przez ich zmielenie. Jest ona coraz częściej wykorzystywana w kuchni, bo ma wiele zalet. Do jakich dań można ją użyć?

Do zup

Tapioka z racji tego, że jest skrobią, doskonale sprawdza się jako zagęszczacz do zup. Może ona być używana zamiast mąki pszennej albo mąki ziemniaczanej. Skutecznie zagęszcza danie i nadaje mu pożądaną konsystencję i równocześnie nie wpływa na smak dania. Perełki tapioki nie mają własnego smaku i zapachu, więc można śmiało używać ich niezależnie od rodzaju zupy. Warto pamiętać, że perełki z tapioki mogą też zastąpić w zupie makaron lub ryż. Z racji tego, że tapioka (https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/superfoods/tapioka-granulki) nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna, to można podawać ją osobom z celiakią, cierpiącym z powodu chorób układu pokarmowego oraz dzieciom. To ciekawy sposób na urozmaicenie ich diety.

Do bubble tea

Chyba najsławniejszym daniem z wykorzystaniem tapioki jest napój – bubble tea. Jest to herbata z dodatkiem syropu smakowego oraz ugotowanymi perełkami tapioki. Czasami one same też są moczone w syropie smakowym, by mogły nabrać jego zalet. Najczęściej też od razu zmieniają kolor na skutek wchłonięcia kolorowego syropu. Czasami do napoju dodawane są też kawałki owoców. Bubble tea bardzo często można kupić w lokalach wyspecjalizowanych wyłącznie w jej przygotowaniu. To właśnie w nich jest szczególnie duży wybór składników, z których można skomponować własny napój. Ważne jest jednak to, że bez większego problemu można też przygotować taką herbatę we własnym domu.

Do sałatek

Perełki z tapioki będą też doskonałym dodatkiem do różnego typu sałatek. Dobrze smakują z pomidorem, ogórkiem, sałatą czy oliwkami. Świetnie nadaje się do lekkich i dietetycznych sałatek, w których może zastąpić ryż lub makaron i zbilansować ich wartość kaloryczną. Dzięki dodatkowi tapioki sałatka może stać się pełnym daniem obiadowym.

Comments are closed.