Do przetworów, ciast, nalewek – wszechstronna wanilia

O tym, że sfermentowane i wysuszone owoce wanilii płaskolistnej mogą wzbogacić smak i aromat potraw, pierwsi dowiedzieli się Aztekowie. To dzięki nim oraz hiszpańskim konkwistadorom przyprawa dotarła do Europy, gdzie od razu zaczęła swą gastronomiczną „karierę”. Stała się nieocenionym dodatkiem do kawy, mleka, słodkich wypieków. Jej niepowtarzalny zapach starano się uchwycić i skopiować w różnego rodzaju olejkach, proszkach, cukrach, jednak prawdziwy zachwyt budzą dopiero nasiona wydobyte z ciemnych, zdrewniałych lasek. Wanilia zmieniła też oblicze produkcji czekolady, czyniąc ją ukochaną przekąską milionów ludzi. Dobrze komponuje się też z owocami, przez co stanowi kluczowy składnik truskawkowych czy malinowych konfitur. Jej walory smakowe naturalnie łączą się z produktami słodkimi, jednak przyprawa pasuję również do alkoholi, którym nadaje kwiatowej lekkości. Domowa nalewka z wiśni czy porzeczek dużo zyska,  gdy dodamy do nich kawałek laski wanilii. Warto inwestować w tę lepszej jakości, również ze sklepów ekologicznych. Najtańsze alternatywy ze sklepowych półek mogą okazać się jedynie syntetycznymi związkami, które z prawdziwą rośliną nie mają nic wspólnego.