Doskonałość na lata – patelnia żeliwna

Posiadanie żeliwnej patelni to obowiązek każdej pani domu, która lubi gotować i robi to często. Rzecz jasna przygotowywanie potraw w ten sposób jest nieco trudniejsze niż na patelniach teflonowych, warto jednak próbować i zdobyć nowe doświadczenie. Dlaczego? Patelnia żeliwna ma przynajmniej kilka cech, które czynią ją absolutnie wyjątkową.

Kluczową cechą, która charakteryzuje patelnie żeliwne, jest ich długowieczność. Można wręcz powiedzieć, że patelnia żeliwna to inwestycja na lata, z której będą korzystać również dzieci a nawet wnuki. Wystarczy odpowiednia konserwacja, aby patelnia mogła służyć przez naprawdę wiele lat. Co więcej, w przypadku żeliwnej patelni sprawdza się powiedzenie, że im starsza, tym lepsza. Z upływem lat żeliwo jest coraz lepiej zaimpregnowane, co z kolei powoduje, że smażenie staje się jeszcze przyjemniejsze a potrawy – smaczniejsze.

Patelnia żeliwna posiada szereg zalet, o których nie wolno zapominać. Przede wszystkim materiał, z jakiego jest wykonana, jest w stu procentach naturalny, pozbawiony chemicznych dodatków. Ponadto żeliwo słynie z doskonałej bezwładności cieplnej, co oznacza, że potrawa dłużej będzie gorąca. Również duża waga patelni jest jej zaletą, gdyż sprawia, że jest ona równocześnie stabilna i utrudnia przypadkowe wylanie zawartości.