Ekstrakt waniliowy – najlepszy dodatek do ciast

Ekstrakt waniliowy - najlepszy dodatek do ciast

Ekstrakt waniliowy jest to najczęściej wybierany dodatek do ciast. Można stosować go z powodzeniem zarówno w sernikach, szarlotkach, a nawet ciastach czekoladowych. Jest on bardzo aromatyczny i sprawia, że każdy wypiek jest zdecydowanie lepszy.

Ekstrakt waniliowy – pochodzenie ma znaczenie

Niemal w każdym sklepie spożywczym można kupić ekstrakt waniliowy. Jednak ekstrakt ekstraktowi nierówny. Zatem należy zwrócić uwagę na jego skład. Warto wiedzieć, że najczęściej można zakupić ekstrakty, które pozyskiwane są z ligniny. Jest to tzw. syntetyczna wanilia, która powstaje jako efekt uboczny wytwarzania papieru. Niestety aż 95% sprzedawanej wanilii, to wanilia syntetyczna, która ma negatywny wpływ na zdrowie i może powodować efekty uboczne w postaci stanu zapalnego. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet. Im większe stężenie wanilii, tym oczywiście ekstrakt będzie dawał lepszy i bardziej intensywny smak naszym wypiekom.

Jak zrobić samodzielnie ekstrakt z wanilii?

Oczywiście ekstrakt z wanilii możemy kupić, jednak jeżeli chcemy mieć pewność, że będzie wysokiej jakości możemy go wykonać samodzielnie. Tak naprawdę jest to banalnie proste. Nie jest też czasochłonne. Wystarczy tylko zanurzyć laski wanilii w alkoholu. Następnie pozostaje czekać aż wanilia uwolni smak oraz aromat. Tutaj znaczenie ma stężenie alkoholu, które nie powinno być mniejsze niż 35%. Samodzielnie wykonany ekstrakt z wanilii powinien mieć barwę ciemnobrązową. Świetnie sprawdzi się on do każdego wypieku. Dodaje ciastom wyjątkowego smaku, ale i aromatu.

Warto także wiedzieć, że ekstrakt z wanilii ma także zastosowanie w medycynie naturalnej. Świetnie sprawdzi się w leczeniu stanu zapalnego, ale również zbija gorączkę. Jednak należy pamiętać o jednej rzeczy, że przez to, iż w swoim składzie ma alkohol nie nadaje się dla bardzo małych dzieci.

Comments are closed.