Gałka muszkatołowa – niedoceniania przyprawa

Każdy z nas na co dzień używa wielu przypraw w kuchni. Jednakże po niektóre z nich, jak np. po tytułową gałkę muszkatołową sięgamy dość rzadko i okazjonalnie. A tymczasem warto poznać tę przyprawę, jej właściwości zdrowotne i walory smakowe i sięgać po nią częściej…

Do jakich potraw potrzebna jest nam zazwyczaj gałka muszkatołowa? Otóż najczęściej stosujemy ją do grzanego wina, piwa czy herbaty, czasem zaś do ciast czy pierników. W rzeczywistości jednak możemy stosować ją także do bardzo wielu mięs, sosów, sałatek a nawet do deserów owocowych i kremów!

Jakie zaś są właściwości gałki muszkatołowej? Co ciekawe – choć znano ją od dawna, to jednak pierwszy wyczerpujący opis wszelkich dolegliwości, na które pomaga ta przyprawa, stworzyli dopiero paulini w XVIII wieku.

A zatem przyprawa ta świetna jest dla osób z problemami z trawieniem oraz szeroko pojętymi problemami żołądkowo – jelitowymi. Znakomicie łagodzi wzdęcia, zatrzymuje biegunkę czy też łagodzi wszelkie bóle i skurcze żołądka. Co więcej – ma także właściwości obniżające ciśnienie krwi a także poprawiające pamięć. W dużych dawkach niestety pojawiają się właściwości halucynogenne – unikajmy zatem jej bardzo dużych ilości. Dodawana do potraw takich właściwości nie wykazuje.