Gastronomiczna łyżka cedzakowa niezbędna przy robieniu fastfoodów
Dla osoby prowadzącej bar szybkiej obsługi czy popularnego w ostatnim czasie foodtracka niezmiernie ważny jest dobór odpowiednich przyborów kuchennych. W końcu przygotowywanie posiłków ma być tu szybkie i bezproblemowe, właściwie dobrane akcesoria pomogą usprawnić proces przyrządzania przekąsek. Doskonałym przykładem jest gastronomiczna łyżka cedzakowa. Dlaczego jest aż tak potrzebna w knajpach z fast foodami?
Bez frytek ani rusz!
W food trackach i barach serwujących szybkie przekąski, praktycznie zawsze podawane są frytki – jako osobne danie lub dodatek do dania głównego. Kucharz, smażąc frytki, raczej nie da sobie rady bez łyżki cedzakowej, chyba że robi to w dedykowanym urządzeniu, jakim jest frytownica. Dziurkowany przybór kuchenny ze stali nierdzewnej doskonale spełnia swoją funkcję – odsącza żywność z nadmiernej ilości oleju. W przypadku frytek sprawdza się zatem znakomicie.
Na łyżce odcedza się również makaron!
W lokalach specjalizujących się w fast foodach klientom często proponowany jest makaron. Czy to spaghetti, czy zasmażane kluski z serem. Gastronomiczna łyżka cedzakowa może zatem posłużyć jako przybór do odsączania makaronu z wody. W tym przypadku warto wybrać łyżkę siatkową, makaron szybciej na niej obcieknie.
Zalety łyżki cedzakowej – jest ich wiele!
Gastronomiczna łyżka cedzakowa ma wiele zalet. Przede wszystkim jest ergonomiczna, funkcjonalna i uniwersalna. Trwałe, stalowe tworzywo pozwala na jej długie użytkowanie. Przybór łatwo myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Łyżkę można powiesić na specjalnym uchwycie tuż przy kuchence, aby w każdej chwili móc po nią sięgnąć.
Łyżka cedzakowa gastronomiczna to niezbędny element w barowej kuchni szybkiej obsługi. Można śmiało powiedzieć, że gdy potrawy nie ociekają tłuszczem, goście chętniej wracają do restauracji.