Gdy urządzamy kuchnię w stylu orientalnym

Sushi to niezwykle popularne danie z japońskiej kuchni, które w Polsce zdobywa coraz większą popularność. Rzecz jasna, prawdziwe sushi powinno zostać przygotowane z odpowiednich składników, których wysoka jakość oraz unikalne właściwości będą gwarancją niezwykłego smaku przygotowanej potrawy. Przede wszystkim, przygotowując sushi należy zwrócić szczególną uwagę na poprawne przygotowanie ryżu, który jest swoistym fundamentem sushi. Ryż do sushi powinien być krótko ziarnisty oraz klejący się, dzięki czemu danie nie będzie się rozklejać.

 

Poza samym ryżem, niezwykle ważna dla smaku potrawy jest oczywiście ryba. Co prawda, sushi możemy przygotować z wielu gatunków ryb, nie mniej jednak jakość ryby jest niezwykle ważna. Aby kupić rybę odpowiednią do sushi, zdecydowanie odradzamy korzystanie z jakichkolwiek marketów, gdzie możemy kupić rybę kilkukrotnie rozmrażaną, co może mieć dla nas brzemienne skutki. Pamiętajmy, jeśli nie posiadamy pewnego źródła świeżych ryb, najlepszym rozwiązaniem będzie wybór ryby mrożonej.
Każdy kucharz doskonale zdaje sobie sprawę, że niezbędne akcesoria do kuchni orientalnej oraz jej potrawy (takie jak wspomniane sushi) wymaga użycia odpowiednich składników oraz metod przygotowania. Jeśli nie posiadamy odpowiedniej wiedzy oraz produktów, niestety możemy się boleśnie rozczarować.