Gotowanie z nożem Santoku to sama przyjemność

Kuchnia to pewnego rodzaju sanktuarium, twierdza, do której tylko nieliczni mogą wejść i coś ugotować. Szczególnie gdy mamy w domu mistrza gotowania, który szaleje z nożami kuchennymi Santoku, a wtedy lepiej się nie zbliżać. Przyrządzanie potraw dla najbliższych sprawia wiele radości i satysfakcji. Wspólne jedzenie to najprzyjemniejsza czynność jaką możemy wykonywać.

Santoku doskonale sprawdza się na przykład przy krojeniu sushi, które wymaga szczególnego traktowania. Nori jest kruche i łatwo je złamać, dlatego też należy się z nim delikatnie obchodzić.

Profesjonalizm w każdym calu

Santoku jest na tyle specyficzny, że trzeba się jednak do niego przyzwyczaić. To orientalny nóż, który wymaga od krojącego wyćwiczenia techniki posługiwania się nim, ale także refleksu. Nóż Santoku to idealne narzędzie kreatywnego i profesjonalnego kucharza, ale też dla amatora.

Precyzja to podstawowa cecha idealnej potrawy

Precyzyjnie określone wymiary ostrza. W przypadku małych noży Santoku jest to z reguły 14 cm, a największe i tradycyjne mają od 16,5 do 18 cm długości. Taki rozmiar klingi noża zapewnia możliwość bardzo swobodnej i lekkiej manipulacji, czyniąc z noża Santoku prawdziwą maszynkę do siekania i szatkowania różnego rodzaju produktów, zarówno tych miękkich jak i twardych.

Comments are closed.