Gotuj z szybkowarem

Krótki czas gotowania to jedna z największych zalet, którą gwarantuje nam szybkowar. Takie urządzenia sprawdzą się nawet dla osób, które zaczynają dopiero swoją przygodę z gotowaniem.

Kilka rzeczy, na które należy uważać

Chociaż szybkowar może nam służyć do przygotowania wielu różnych potraw, są też takie produkty, z którymi lepiej nie ryzykować. Chodzi o to, że szybkowary mają niewielki otwór w pokrywie, więc gotowanie w nim luźnych ziaren czy innych drobin, może doprowadzić do zatkania i eksplozji garnka. Oczywiście urządzenie posiada specjalny zawór, który wypuszcza nadmiar wody, ale ma drobiny jedzenia to już inna sprawa. Jeśli nie będą miały jak bezpiecznie ujść, nadmiar ciśnienia rozsadzi garnek.

Należy również uważać przy otwieraniu szybkowaru w celu sprawdzenia miękkości mięsa czy ziemniaków. Aby to zrobić musimy najpierw zakończyć gotowanie i ostudzić szybkowar do tego stopnia, by spadło ciśnienie, a dopiero wtedy można otworzyć pokrywkę i sprawdzić stan produktów. Jeśli więc nie jesteśmy pewni co do czasu gotowania się danego produktu, lepiej ugotować go metodą tradycyjną. Chodzi tutaj głównie o ziemniaki, które mają różny czas gotowania. Aby szybko otworzyć gorącą pokrywkę, polewajmy ją zimną wodą.