Jagody Goji – zastosowanie w kuchni

suszone jagody goji - zdjęcie

Doskonale wiemy, że jagody Goji zawierają moc składników odżywczych. Warto je spożywać regularnie – ok. 15 sztuk dziennie, aby cieszyć się zdrowiem i urodą.

Owoce goji – zastosowanie w kuchni

Jagody Goji spożywa się na surowo, zasuszone (są podobne do rodzynek – zobacz jagody goji w sklepie Kraina Herbaty). Mają dość wyrafinowany, ale przyjemny słodko – cierpki smak. Przyjemność należy sobie dawkować i nie spożywać ich więcej, niż kilka stuk – nadmiar owoców może spowodować biegunkę.

Jagody goji jako dodatek do jogurtu, nabiału

Smaczny koktajl z jagodami goji i ziarnami kakao. Należy zmiksować: 2 banany, łyżkę surowych ziaren kakao oraz 2 łyżki jagód goji.

Napar o działaniu odświeżającym. Jedną łyżkę kolcowoju należy zagotować w jednym litrze wody (przez 5 – 10 minut). Wywar należy wypić, a owoce zjeść.

Z jagód Goji można przyrządzić herbatę. Herbatę można przyrządzić, mocząc owoce przez 15 minut. Owoce Goji doskonale smakują jako dodatek do czerwonej herbaty. W krajach azjatyckich do herbatę z jagód wzbogaca się chińskim kwiatem chryzantemy.

W kuchni chińskiej owoce dodaje się do potraw  ryżu, mięs oraz warzyw. Dlaczego nie przyjąć tego zwyczaju w naszym kraju? Z jagód goji wytwarzane są soki, nalewki, wina. Owoce dystrybuowane są w formie suplementów diety.

Comments are closed.