Jak kupić dobry rękaw cukierniczy?

Rękaw cukierniczy: https://ostry-sklep.pl/rekawy-cukiernicze to zupełna podstawa dla każdego, kto chciałby wykonywać w domowych warunkach ozdoby na tortach i różnego rodzaju wypiekach. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi oraz specjalnym końcówkom, przez które wyciskane są kremy lub lukry z rękawa, możliwe jest uzyskanie genialnych ozdób na ciastach. Problem tylko w tym, że mało kto wie, jak wybrać rękaw cukierniczy. Na co warto zwracać uwagę podczas takiego zakupu?

Jaka wielkość?

Podstawową sprawą w przypadku tego, jak powinno się wybierać rękawy cukiernicze, jest to, jaka powinna być wielkość takiego przyrządu. Czy lepszy będzie model większy, czy też może jednak nieco większy?

Jak się okazuje, w tym wypadku najważniejszą sprawą jest tak naprawdę to, do czego się będzie danego rękawa wykorzystywać i jakie się ma potrzeby. Dla wielu osób rękaw powinien być możliwie jak największy z uwagi na dużą ilość kremu czy też innego typu dodatków do dekoracji, których się używa. Pamiętać jednak trzeba, że im będzie on większy, tym trudniej będzie się go używało.

Jaki materiał?

Kolejną sprawą, o której trzeba się dowiedzieć, gdy ma się zamiar nabycia rękawa cukierniczego, to z jakiego powinien być on wykonany materiału. Co jest dostępnego na rynku i czym się konkretne warianty pomiędzy sobą różnią?

Zdecydowanie najbardziej podstawowym rozwiązaniem jest rękaw papierowy. Jest to model tani i stosunkowo łatwo dostępny. Co jednak równie ważne, jest to model jednorazowy, więc po jednym wykorzystaniu nadaje się tylko do kosza. Oprócz tego jest to również materiał stosunkowo trudy w kontroli, więc dla początkujących użytkowników nie jest polecany.

Znacznie lepszym pomysłem będzie kupienie wersji zrobionej z silikonu. Jest ona co prawda wyraźnie droższa, a także trzeba poświęcić chwilę czasu, aby ją znaleźć w sklepie. Co bardzo ważne, jest to rękaw wielorazowy i po skończeniu korzystania z niego wystarczy tylko go umyć i schować do szafki. Taki rękaw jest także nieco sztywniejszy, więc lepiej się trzyma w dłoniach i łatwiej jest wyciskać z niego słodki materiał.

Comments are closed.