Jak opakować ciasto na czas transportu?
Opakowując ciasto, trzeba zachować szczególną ostrożność. Źle wybrane opakowanie negatywnie wpłynie zarówno na wygląd, jak i smak wypieku. Ciasto straci świeżość i ulegnie zniekształceniu. W co pakować wyroby cukiernicze, żeby te były dobrze zabezpieczone na czas transportu?
Jednorazowe opakowania na ciasto
Pierwsza możliwość to popularne jednorazowe opakowania plastikowe. Te są niedrogie i łatwo dostępne, ale nie zawsze się sprawdzają. W przypadku ciast czy tortów na specjalne okazje, lepiej ich unikać, ponieważ wypiek może stracić kształt. Dobrze spiszą się za to, kiedy trzeba zapakować kawałek ciasta na piknik czy jako prezent dla gości po weselu albo urodzinach.
Papierowe pojemniki na ciasto
Równie dużą popularnością cieszą się opakowania papierowe. Te również traktować trzeba jako opakowanie jednorazowe i zdawać sobie sprawę, że karton łatwo może się zgnieść czy pęknąć, narażając ciasto na zniszczenie.
Profesjonalny pojemnik na ciasto
Inna możliwość to profesjonalne, dostępne w sklepach z akcesoriami cukierniczymi pojemniki na ciasto. Te są sztywne, trwałe, doskonale zabezpieczają ciasto – wypieki zachowują świeżość, kształt, docierają na miejsce w nienaruszonym stanie. Są dostępne w różnych rozmiarach i kształtach, najczęściej dysponują rączką ułatwiającą ich przenoszenie. Wielorazowy pojemnik na ciasto przypadnie do gustu zarówno cukiernikom, jak i wszystkim tym, którzy regularnie pieką i dzielą się swoimi wypiekami.