Jak wybrać nóż do sera?
Specyficzny, delikatny smak sera potrzebuje dobrej oprawy – więc też chodzi go odpowiednio podać. Stanie się to nie jedynie cechą kucharskiego obycia, jednak również preludium dla prawdziwej zabawy zmysłów. Sposób zrobienia ma ponieważ wielki wpływ na smak, pozwoli wydobyć wyjątkowe nuty oraz zapachy. Jest to istotne zwłaszcza podczas komponowania klasycznej francuskiej deski serów, na jakiej zaprezentowane są przeróżne rodzaje tego artykułu. Do rozmaitych typów sera dedykowane są właściwe noże – o rozmiarach dostosowanych do konsystencji oraz formy artykułu.
Jak wybrać cyganek do sera twardego oraz półtwardego
Do kategorii, którą są sery twarde i półtwarde, kwalifikuje się tak kruche, pikantne przysmaki, jak również ich wersję trochę bardziej kremową oraz delikatną. Są to pomiędzy innymi cheddar i ementaler. Jaki komplet noży do serów doskonale sprawdzi się w tymże wypadku? Dodatki tego rodzaju przyjmować mogą różne formy. Do doboru mamy tu zarówno nóż do sera w postaci łopatki o kształcie trójkąta, półkolistej gilotyny z zaczepami po brzegach, jak również urządzenie podobne własnym wyglądem do tasaka. W sklepie internetowym sklep.technica.pl dostępne są przeróżne typy noży do sera. Własny dobór zależy od typu sera, jaki planujemy pokroić.
Płaski nóż do serów półtwardych
W rodzajach noży do serów jest również nóż płaski, zalecany przede wszystkim do krojenia serów półtwardych. Należałoby natomiast wiedzieć, iż taki typ noża do sera poradzi sobie także z serami miękkimi oraz niebieskimi. Wyróżnia się „skróconym” czubkiem, nie ma ostrego zakończenia, poprzez co możemy wesprzeć na nim palce własnej ręki, aby wykorzystać większej siły niezbędnej do krojenia półtwardych serów.