Jak wybrać noże kuchenne?

W dzisiejszych czasach bardzo trudno jest wyobrazić sobie kucharza bez noża. Zanim cokolwiek trafi do garnka czy na patelnię musi wpierw zostać obrane, pokrojone lub wyfiletowane. Niestety każda z tych czynności wymaga posiadania różnych noży, gdyż nie istnieje taki uniwersalny. Każdy z dostępnych w sklepach noży posiada różne przeznaczenie, dlatego przed zakupem należy dobrze zastanowić się nad tym, czego będziemy potrzebować. Oczywiście są osoby, które posiadają jeden nóż do wszystkiego, jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie.

Na co zwracać uwagę kupując noże?

Pierwszym elementem, na który należy zwrócić uwagę, jest rodzaj stali, z której nóż został wykonany. Warto wiedzieć, iż noże ze stali węglowej łatwo się ostrzą, jednak są bardziej podatne na rdzewienie niż noże ze stali nierdzewnej. Bardzo ważne jest to, aby podczas wybierania noża sprawdzić jak leży w dłoni i czy jest wygodny. Jest to niezwykle ważne nie tylko ze względu na komfort pracy, ale również bezpieczeństwo. Kolejną ważną kwestą jest to, czy zamierzamy myć nóż pod bieżącą wodą, czy w zmywarce. Jeśli zależy nam na zmywarce, to należy kupić noże ze stali nierdzewnej niż ceramiczne, z tworzywa sztucznego czy ze stali.