Kawiarniane potrzeby

W wielu kawiarniach, które spotykamy na co dzień na naszej drodze, pracują ekspresy do kawy Jura, ponieważ są one bardzo wydajne i bardzo rzadko się psują. Dzieje się tak ze względu na wysokiej jakości materiały, które zostały zastosowane do ich produkcji.

MASOWE ILOŚCI

W kawiarni sprzedaje się przede wszystkim kawa, oraz wszystko co jest z nią związane (ciasta, desery, czy też lody). Aby mieć pewność, że kawa jest powtarzalna oraz że za każdym razem jest zaparzona odpowiednio, warto zainwestować w ekspresy do kawy Delonghi, które charakteryzują się wysoką funkcjonalnością oraz niezawodnością.

WSPÓŁPRACA Z MŁYNKIEM

Nie wystarczy mieć tylko samego ekspresu ciśnieniowego – aby zaparzyć idealną kawę, należy mieć również żarnowy młynek, który pozwoli na zmielenie ziaren kawy bezpośrednio przed zaparzeniem oraz podaniem. Istnieją ekspresy delonghi czy też Jura, które mają wbudowane młynki, co znacząco ułatwia sprawę. Jednakże takie rozwiązanie ma również swoje minusy. Są to ekspresy automatyczne, które parzą świetną kawę, ale są bardziej podatne na zepsucie.
Jeśli zdecydujemy się na oddzielny młynek i profesjonalny ekspres kolbowy, będziemy musieli nauczyć się również odpowiedniego ustawiania młynka oraz poprawnego nakładania zmielonej kawy do łyżki z sitkiem. Jest to proces bardziej skomplikowany, lecz dzięki niemu mamy dużą większą kontrolę nad zaparzanym napojem w każdej fazie jego przygotowywania.