Naturalne słodziki – miód manuka

miód manuka z Nowej Zelandii

Przetworzony biały cukier okazał się niezbyt zdrowy, dlatego wiele osób szuka naturalnych słodzików. Jednym z nich jest naturalny miód, który jest polecany wszystkim, o ile oczywiście nie są uczuleni na produkty pszczele.

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów miodów. Różnią się one działaniem prozdrowotnym i smakiem. Coraz popularniejszy staje się także zagraniczny miód manuka, który ma działać jeszcze silniej w celu wzmocnienia ochrony ludzkiego organizmu.

Manuka miód powinno stosować się tak samo, jak miód z dodatkiem propolisu – kilka razy dziennie po jednej łyżeczce na czczo. Nie służy on więc zwykle jako środek słodzący, ale element kuracji. Nic dziwnego – jego cena jest dosyć wysoka, szczególnie w przypadku produktu z dużą zawartością czynnej substancji. Nie zmienia to faktu, że niektórzy cenią miód manuka ze względu na jego oryginalny smak i chętnie dodają go do napojów.

Jeśli miód manuka ma stać się składnikiem lemoniady, ciastek czy koktajlu, to lepiej zaopatrzyć się w produkt o mniejszej zawartości czynnej substancji. Taki miód jest tańszy, a nadal zachowuje swój aromat i nieco prozdrowotnych właściwości.

Miód manuka może być nie tylko składnikiem potraw, ale również kosmetykiem – maseczka do twarzy z dodatkiem tego produktu pomaga w przypadku cery trądzikowej. Niektórzy stosują miód manuka również jako środek na rany, podobnie jak olejek herbaciany, uzyskany z tej samej rośliny.

Comments are closed.