Nóż – przede wszystkim ostrze

Wysokiej klasy nóż kuchenny

Noże są dzisiaj jednym z podstawowych narzędzi, które wykorzystujemy w każdej kuchni. Co prawda w tego typu nożach często stawiamy na ich wygląd i cenę, to jednak w przypadku noży taktycznych powinniśmy do tego podchodzić zupełnie inaczej. W nożach taktycznych największe znaczenie ma ostrze i użyta do jego produkcji stal.

Amerykańskie noże

Jedną z firm, którą można polecić niemal bez żadnego wahania i wątpliwości w przypadku zarówno noży taktycznych, jak i kuchennych jest amerykański Cold Steel. Niemal od prawie 40 lat możemy obserwować rozwój firmy i testować jej produkty, w których nie ma miejsca na kompromisy – noże Cold Steel mają być przede wszystkim w pełni funkcjonalne i wytrzymałe, a ich cena jest po prostu pochodną kosztów materiałów użytych do ich produkcji.

Podobnie jak Cold Steel do swoich produktów podchodzi Victorinox, który większości z nas kojarzy się głównie ze scyzorykami – na pierwszym miejscu liczy się ostrze i jego jakość.

Ostrze!

Podsumowując, jeżeli zależy nam na dobrym nożu taktycznych to nie powinniśmy patrzeć na jego cenę – zwracajmy jednak uwagę na jakość stali użytej do jego produkcji, która powinna być jak najlepszej jakości. Rękojeść zawsze można naprawić, a złamane czy wyszczerbione ostrze już niekoniecznie!