Noże ceramiczne – moda czy wygoda?

Niektórzy użytkownicy sięgają po noże ceramiczne ze względu na ich obojętne chemicznie ostrza, które nie wchodzą w żadne reakcje z krojonymi produktami. Inni z kolei doceniają ich trwałość oraz niezwykłą ostrość oraz podkreślają, że takich noży nie trzeba ostrzyć. Dlaczego warto kupić nóż ceramiczny?

Wytrzymałość i trwałość

Ostrza ceramiczne są wyjątkowo ostre i zwykle się ich nie ostrzy, choć przy używaniu noży przez profesjonalistów może się pojawić potrzeba ostrzenia raz na kilka lat na specjalnych tarczach, a niektórzy producenci oferują nawet dożywotnio usługę bezpłatnego ostrzenia wyprodukowanych przez siebie noży. Lekkie ostrza są również obojętne chemicznie w stosunku do produktów, z którymi mają kontakt. Wysoka wytrzymałość noża dotyczy jednak normalnego użytkowania – przy upadku z wysokości na twarde podłoże nóż ceramiczny może się połamać. Podobnie może się stać przy próbie krojenia zamarzniętych kości czy mięsa.

Kuchenny nóż ceramiczny nie wymaga specjalnego mycia – można go umyć pod bieżącą wodą, natomiast zaraz po umyciu należy do wytrzeć do sucha. Ten rodzaj noży można myć jedynie ręcznie – ze względu na kruchość nie jest wskazane zmywanie w zmywarkach. Można z nich korzystać na deskach drewnianych czy szklanych bez obawy o utratę ostrości.