Patery na ciasta i owoce – jakie wybrać?

szklana patera z kloszem

Patera na ciasto oraz owoce to specjalne naczynie, przy pomocy którego można w elegancki oraz higieniczny sposób podawać smakołyki. Dobra patera na owoce oraz na ciasto charakteryzuje się płaską powierzchnią, która nie tylko ułatwia krojenie, ale także sprawia, że wypieki oraz świeże owoce leżą na niej płasko, nie przewracając i nie sklejając się. Co więcej, z płaskiej patery można w łatwy sposób nakładać ciasto. 

Patery na ciasto i owoce – co warto wziąć pod uwagę podczas zakupów?

Należy pamiętać, iż patera jest najczęściej dość dużym naczyniem nie tylko poziomo, ale także pionowo. Patery są dość wysokie, dlatego w ich przypadku lepiej stawiać na naczynia o nieco większej wadze. Tego rodzaju patery sprawdzają się w każdych okolicznościach, także na dworze, gdzie w przypadku wyjątkowo lekkiego naczynia mogłoby się zdarzyć jego przewrócenie się przy podmuchu wiatru. Z tego też powodu dobrym pomysłem jest wybranie na przykład patery z metalu, cięższego drewna lub też szkła. Szklana patera z kloszem dostępna jest tutaj.

Więcej informacji o paterach

Warto wiedzieć, iż na paterach na owoce można podawać nie tylko świeże owoce oraz ciasta, ale także:

– świeże warzywa,

– muffinki wegańskie,

– kleiki z kaszy w foremkach,

– cukierki z masy makowej,

– tofu z warzywami,

– mini naleśniczki wegańskie.

Podczas wybierania pater na ciasto należy pamiętać, iż będziemy serwować na nich różne przysmaki, które będą służyły raczej jako przystawki, dlatego też prawdopodobnie będą leżały na paterze co najmniej przez godzinę lub dwie. Z tego też powodu warto wybrać naczynie ze specjalną pokrywą lub też dokupić tego rodzaju przyrząd osobno, aby smakołyki się nie zanieczyściły oraz aby nie miały do nich dostępu robaczki. Lepiej niech zajmą się one zjadaniem listków na łące.

Comments are closed.