Piękny kwiatowy tort – jakie jadalne kwiatki wybrać

Kwiaty jadalne to jedna z najbardziej efektownych dekoracji tortu. Do wyboru jest ich naprawdę dużo, w różnych kolorach i kształtach. Można więc stworzyć niezliczone kwiatowe konfiguracje, które będą nie tylko wspaniale wyglądać, ale też doskonale smakować.

Wybór zależy od tego, na jaką okazję jest przygotowywany tort, jaką ma mieć kolorystykę i w jakim stylu jest przygotowywany. Ważny jest też ich smak. Niżej prezentujemy wybrane kwiaty i podpowiedzi, co do ich użycia.

Kwiaty jadalne na torty słodko-słone

Jeśli dzięki kwiatom ma zostać przełamana słodycz i mają one dodać do tortu nutę cierpkości, kwaskowatości lub słonego smaku, to można sięgnąć po kwiaty pochodzące od warzyw, mianowicie:

  • bazylii – kwiaty jasnoróżowe, białe, lawendowe. Smakują jak bazylia, tyle że nieco łagodniej,
  • cukinii – żółte, o delikatnym smaku, można je nadziewać,
  • cykorii – niebieski kwiatostan, o lekko cierpkim posmaku,
  • rzodkiewki – występują w różnych kolorach i dają smak pieprzu, który świetnie koresponduje z czekoladą.

Jadalne kwiatki dodające słodyczy

Pyszne kwiaty o słodkim smaku to np.:

  • urocze biało-żółte kwiaty lipy, smakujące miodem,
  • kwiaty malwy różowej,
  • kwiaty niecierpka – piękne różowe,
  • jasnozielone kwiaty kopru włoskiego – mają cudowny posmak lukrecji. Podobnie smakują kwiaty koniczyny.
  • fiołki – o różnych barwach, o mocno słodkim smaku.

Kwiaty jadalne na tort to także kwiaty mięty, rozmarynu, słonecznika czy werbeny cytrynowej. Jest ich o wiele więcej. Warto po nie sięgnąć, aby uczynić tort prawdziwym dziełem sztuki.

Kwiaty jadalne na tort dostępne na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/jadalne-kwiaty

Comments are closed.