Piękny kwiatowy tort – jakie jadalne kwiatki wybrać
Kwiaty jadalne to jedna z najbardziej efektownych dekoracji tortu. Do wyboru jest ich naprawdę dużo, w różnych kolorach i kształtach. Można więc stworzyć niezliczone kwiatowe konfiguracje, które będą nie tylko wspaniale wyglądać, ale też doskonale smakować.
Wybór zależy od tego, na jaką okazję jest przygotowywany tort, jaką ma mieć kolorystykę i w jakim stylu jest przygotowywany. Ważny jest też ich smak. Niżej prezentujemy wybrane kwiaty i podpowiedzi, co do ich użycia.
Kwiaty jadalne na torty słodko-słone
Jeśli dzięki kwiatom ma zostać przełamana słodycz i mają one dodać do tortu nutę cierpkości, kwaskowatości lub słonego smaku, to można sięgnąć po kwiaty pochodzące od warzyw, mianowicie:
- bazylii – kwiaty jasnoróżowe, białe, lawendowe. Smakują jak bazylia, tyle że nieco łagodniej,
- cukinii – żółte, o delikatnym smaku, można je nadziewać,
- cykorii – niebieski kwiatostan, o lekko cierpkim posmaku,
- rzodkiewki – występują w różnych kolorach i dają smak pieprzu, który świetnie koresponduje z czekoladą.
Jadalne kwiatki dodające słodyczy
Pyszne kwiaty o słodkim smaku to np.:
- urocze biało-żółte kwiaty lipy, smakujące miodem,
- kwiaty malwy różowej,
- kwiaty niecierpka – piękne różowe,
- jasnozielone kwiaty kopru włoskiego – mają cudowny posmak lukrecji. Podobnie smakują kwiaty koniczyny.
- fiołki – o różnych barwach, o mocno słodkim smaku.
Kwiaty jadalne na tort to także kwiaty mięty, rozmarynu, słonecznika czy werbeny cytrynowej. Jest ich o wiele więcej. Warto po nie sięgnąć, aby uczynić tort prawdziwym dziełem sztuki.
Kwiaty jadalne na tort dostępne na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/jadalne-kwiaty