Po co stosuje się podkłady pod torty?

Aby właściwie zabezpieczyć a jednocześnie efektownie wyeksponować rozmaite wypieki cukiernicze stosuje się różnego rodzaju materiały. Zazwyczaj ciasta i torty układane są na specjalnej podstawie wykonanej z tektury odpowiedniej grubości. Czasami, zwłaszcza w przypadku cięższych wypieków stosuje się podstawy wykonane z innych materiałów, np. z plastiku.

Najczęściej można spotkać podkłady okrągłe, choć można również zamówić podkład pod tort w zupełnie innym kształcie. Tektura stosowana do produkcji takiej podstawy może być gładka lub karbowana. W zależności od potrzeb wykorzystuje się podkłady matowe lub błyszczące.
Wykonane są zazwyczaj z materiałów w kolorze białym, srebrnym lub złotym. Takie kolory najczęściej pasują do większości tortów weselnych, dobrze sprawdzają się również w przypadku kolorowych wypieków (np. tortów urodzinowych)

Jaka powinna być podstawa tortu?

Przeznaczone do wyrobów cukierniczych podkłady są często wyposażone w specjalną warstwę, która zapobiega przyklejaniu i przywieraniu się ciasta do podkładu. Specjalna warstwa ochronna zabezpiecza go przed wpływem tłuszczu oraz wilgoci. Grubość podkładu pod tort musi być dostosowana do masy całego tortu. Do najgrubszych, a co za tym idzie również i najcięższych tortów stosuje się zazwyczaj tekturę o grubości około 3 mm. Można użyć również podkładów plastikowych. W przypadku lżejszych wypieków można zastosować gładkie lub karbowane tekturowe podkłady o niższej gramaturze.