Rodzaje krajalnic gastronomicznych?

Wiele osób zapewne spotkało się z urządzeniem, jakim jest krajalnica gastronomiczna. Jednak należy zaznaczyć, że wyróżnić można kilka gatunków tego sprzętu. Dlaczego w ogóle jest to urządzenie godne polecenia?

Rodzaje krajalnic gastronomicznych

Na początku warto zaznaczyć, ze zakupić można zarówno krajalnice ręczne, ale także automatyczne. Oczywiście ta druga jest zdecydowanie droższa od tradycyjnej, jednak praca z nią staje się prawdziwą przyjemnością. W sklepach z artykułami AGD można spotkać się z krajalnicami, które przeznaczone są do jednego rodzaju produktów spożywczych. Np. krajalnice do kiełbasy – https://www.gastropuls.pl/krajalnice-gastronomiczne
Jednak jest to dość kłopotliwe rozwiązanie. Lepiej jest zdecydować się na uniwersalną krajalnicę, która umożliwia krojenie zarówno chleba, ale także owoców czy wędlin.

Czy jest to sprzęt wart zakupu?

Z krajalnicami szczególnie można spotkać się w sklepach mięsnych. Jednak mniejsza wersja tego urządzenia sprawdzi się także w domu. Przed wszystkim dzięki niej można:
-szybciej i dokładniej kroić produkty,
-zrezygnować z noża, który nie jest do końca bezpieczny,
-ustawiać odpowiednią grubość plastrów.

Warto zaznaczyć, ze jest to urządzenie zdecydowanie bezpieczniejsze niż tradycyjny wielki nóż. Nie należy w tym przypadku obawiać się o swoje palce, jednak w dalszym ciągu trzeba być uważnym.

Przed zakupem krajalnicy dobrze jest zwracać uwagę na markę, gdyż to ona decyduje o późniejsze pracy produktu. Tanie zamienniki to niekoniecznie dobry wybór, dlatego lepiej wybrać droższy, ale lepszy sprzęt, który posłuży na lata.

Comments are closed.