Rodzaje przypraw korzennych

Przyprawy korzenne są doceniane w kuchni już od wielu wieków. Przybyły one do Europy dzięki podróżnikom, którzy przywozili je z różnych części Azji oraz Ameryki Południowej. Choć potrafią one skutecznie wzbogacić smak wielu potraw, ich nadmiar może zabić nawet najlepiej przygotowane danie. To dlatego warto uważać z ich ilością i używać ich w granicach zdrowego rozsądku.

Jakie przyprawy korzenne warto wymienić i w jakich potrawach najlepiej ich używać?

Mówiąc o przyprawach korzennych (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/przyprawy-korzenne), z całą pewnością należy wspomnieć o szafranie. Ta niepozorna, lekko czerwona przyprawa, posiada bardzo charakterystyczny smak, który przyspiesza trawienie i niweluje niestrawności. Bardzo często doprawia się nią różne rodzaje mięs, a także używa się jej do barwienia jaj oraz pieczywa.

Kolejną z przypraw jest gałka muszkatołowa. Poza lekko gorzkawym smakiem, który pozostaje na języku na dłużej, warto wspomnieć też o tym, że gałka muszkatołowa pozytywnie wpływa na stawy oraz cały układ trawienny. Przyprawa ta, najczęściej używana jest do doprawiania mięs, pasztetów, czy kremów, które mają lekko gorzkawy i mocny smak.
Jedną z najpowszechniejszych przypraw jest także kurkuma, czyli czerwono-pomarańczowy dodatek, który najczęściej używany jest w kuchni indyjskiej. Kurkuma działa przeciwzapalnie, ale jest też bardzo ostra, przez co warto pamiętać o umiarze i dodawać ją do potraw w naprawdę niewielkich ilościach.