Słonecznik w kuchni – jak go wykorzystać?
Wiecie, że słonecznik jest najlepszym źródłem witaminy E? Witamina E jest potrzebna nam do tego, aby być zdrowym. Jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, uszkodzeniami komórek. To, dlatego bez wątpienia warto ją spożywać.
Słonecznik łuskany w kuchni można spotkać pod różnymi postaciami. Wiele osób dodaje go do sałatek, owsianek, można bardzo często spotkać go, jak składnik panierki do mięs czy ryb. Słonecznik można zmielić i potraktować go jako humus na kanapkę, co również jest bardzo zdrowym posiłkiem. Łuskany słonecznik można też smażyć, choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Ziarna są na tyle dobre, że większość osób zjada je bez poddawania ich żadnej obróbce, co jest oczywiście najlepszym rozwiązaniem.
Witamina E zawarta w słoneczniku obniża wysoki poziom złego cholesterolu, pozytywnie wpływa na nasz organizm i może zapobiec zachorowaniu na nowotwór. Pamiętajmy, że dieta musi być zbilansowana, aby być zdrowym i pełnym energii. Ważne jest to, aby jeść dużo warzyw, owoców oraz ziaren, które mają bardzo dużo witamin i związków odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Słonecznik można bez problemu kupić w sklepach internetowych (zobacz tutaj) oraz w punktach ze zdrową żywnością. Najlepiej kupować ziarna świeże albo suszone, nie powinny być prażone ani solone. Dobrze będzie kupować nasiona słonecznika w łupinach, to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.