Wegańskie naleśniki

Osoby, które nie tolerują zwykłego mleka lub z powodów zdrowotnych czy też światopoglądowych są na diecie wegańskiej także mogą w swej diecie spożywać znane nam dania, które wydawać by się mogło nie mogą być wegańskie, czyli pozbawione składników odzwierzęcych. Przykładem mogą być naleśniki, czyli danie, które zawiera w sobie przecież jajka i mleko- produkty pozyskane od zwierząt. Nie jest to jednak jedyny przepis na naleśniki.

Pożywne i łatwe w przygotowaniu

Bez trudu można je zrobić na sposób wegański, nawet bez mąki, by były one lżejsze. Wystarczy kupić kilka bananów i mleko migdałowe. Dodatkowo z tymi składnikami danie będzie miało sporo właściwości zdrowotnych, na przykład dużą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych czy witaminy E, nie będzie też bardzo tuczące. Jedynie co należy zrobić, to zmielić banany na papkę i nieco rozrzedzić je mlekiem migdałowym.

Uzyskamy bananowe naleśniki o wspaniałym orzechowym smaku. Można ewentualnie dosłodzić je stewią. To energetyczne śniadanie czy podwieczorek dla wegan, ale także dzieci. Nie zawiera mąki i żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Smaży się je na oleju kokosowym. Mogą spełniać te rolę deseru, wystarczy dodać jeszcze kilka plasterków banana na wierzch lub rodzynki.