Właściwości mleka owsianego

Owies to najlepsze ze zbóż. Od dawna znane są jego właściwości prozdrowotne. Odgrywa dużą rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, jak  cukrzyca, nowotwory przewodu pokarmowego, nadciśnienie, miażdżyca. Właściwości zdrowotne ma cała roślina, zarówno ziarno, młoda trawa, jak i słoma mogą być wykorzystane.

Owies możemy spożywać w formie kasz, płatków, soków (z zielonego owsa), herbatek (ze słomy) i mleka owsianego.

Mleko owsiane i jego właściwości

Mleko owsiane sporządzane jest z płatków owsianych i wody. Dzięki dodatkom cynamonu, wanilii lub kardamonu możemy uzyskać mleko o różnych smakach.

Mleko z owsa zawiera bardzo dużo minerałów, w tym żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez oraz witamin, głównie z grupy B, ale także E i D. To jednak nie koniec bogatego składu mleka. Dodatkowo zawiera białko (więcej niż mleko krowie), błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystkie te składniki doskonale wpływają na kondycję organizmu.

Szczególnie zalecane jest dla osób mających problem z sercem, nadciśnieniem, poziomem cukru i cholesterolu. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku osób cierpiących na anemię, problemy jelitowe oraz nadwagę (mleko owsiane jest sycące).

Mleko owsiane ma szeroki zastosowanie w kuchni. Można pić go jako samodzielny napój, ale także wykorzystać do sporządzania zup mlecznych, koktajli, deserów, a także do pieczenia ciast i ciasteczek, sporządzania naleśników.