Wybór wysokiej jakości porcelany

zastawa stołowa 2

Prawdziwa porcelana nie jest tania. Jeżeli chcemy, aby zakupiona zastawa była dumą i najwspanialszym element wyposażenia kuchni przed zakupem powinniśmy zwrócić uwagę na kilka cech, które pozwolą nam na odróżnienie porcelany od tańszej imitacji.

Piękno w każdym calu

Nowoczesna porcelana do kuchni to nieskazitelne piękno w każdym calu gwarantujące, iż pomieszczenie, w którym się znajduje nabędzie niepowtarzalnych walorów estetycznych. Współcześnie wielu producentów sprzedaje wytworzone z fajansu falsyfikaty, które swoją jakością i pięknem nie mogą równać się z porcelaną.

Z tego względu, aby zminimalizować rozczarowanie powinniśmy kupować zestawy w sklepach stacjonarnych lub na stronach producentów słynących w wytwarzania wysokiej jakości porcelany. Czemu się przyjrzeć oraz jak wybrać zastawę porcelanową?

Cechy porcelany

Porcelana jest śnieżnobiała. Nie szara, biała, a jedynie śnieżnobiała. Z tego względu warto porównać między sobą kolorystykę poszczególnych zestawów. Może się okazać, że to co wydawało się białe w rzeczywistości jest szare. Ponadto zastawa powinna cienka i lekka. Jeżeli ścianki filiżanki lub talerzyk są grube, ciężkie możemy założyć, iż jest to fajans.

Inną cechą porcelany z Bokono jest jej przepuszczalność światła. Im większy poziom przepuszczalności, tym z wyższej jakości produktem mamy do czynienia. Jeżeli wciąż nie mamy pewności możemy wykonać test dźwięku. Fajans lub inny materiał imitujący w przy lekkim stuknięciu wyda głuchy, niknący dźwięk.

Comments are closed.