Zasada działania pieca konwekcyjnego

Coraz częściej spotykanym w kuchni sprzętem jest piec konwekcyjny. Poniżej przedstawiono zasadę jego działania oraz kilka informacji, które warto przeczytać przed dokonaniem zakupu.

Czym jest konwekcja?

Piece konwekcyjne, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystują zjawisko konwekcji, czyli przekazywania ciepła poprzez ruch materii, w tym wypadku powietrza. Ich ogromną zaletą jest duża wydajność, równomierne rozłożenie temperatury oraz energooszczędność. Piece te najczęściej stosowane są do wypieku pieczywa.

Budowa pieca konwekcyjnego

piec konwekcyjnyJeżeli chodzi o budowę pieca konwekcyjnego to jest on zbudowany ze stali nierdzewnej, posiada przeszklone drzwi frontowe, panel sterowania, emaliowaną komorę, wewnątrz której znajdują się konieczne do zapewnienia zjawiska konwekcji wentylatory.

Większość obecnych na naszym rynku piecu ma bardzo duże wymiary i dużą moc. Przystosowane są one głównie do dużych restauracji. W ostatnim czasie pojawiają się jednak także nieco mniejsze modele, takie jak choćby AT90 firmy Bartscher. Zaprojektowany został on właśnie z myślą o właściciela mniejszych lokali typu bistro.

Ile to kosztuje?

Na rynku znajdziemy wielu producentów pieców konwekcyjnych. Są to między innymi wspomniany już Bartscher oraz firma UNOX. Cena jest oczywiście zależna od rozmiaru, mocy, funkcji dostępnych przez panel sterowania, a także jakości wykonania. Najtańsze piece konwekcyjne to koszt ok. 2000 zł. Piece wielokomorowe to koszt nawet kilkunastu tysięcy złotych.