Zdrowe odżywianie – a może buraczek mielony?

Poszukując sposobów na poprawę jakości diety, można trafić na przepisy na codzienne dania zawierające w składzie buraczek mielony. Przeważnie są atrakcyjne wizualnie, więc pobudzają apetyt i całkiem dobrze sycą. To nie jedyna zaleta – potrawy z dodatkiem tego składnika to prawdziwa bomba zdrowych, wartościowych elementów.

W jaki sposób spróbować?

Oczywiście żeby móc wypróbować we własnej kuchni, co „potrafi” buraczek mielony, należy go pozyskać, np. tu https://planteon.pl/przyprawy-swiata/suszone-warzywa/buraczek-mielony.  Jak nietrudno się domyślić, produkt ten stanowi susz z buraka czerwonego – znanego i cenionego warzywa, które latem rośnie na działkach i może służyć jako główny składnik barszczu, ale nie tylko. Buraki są dość trwałe, ale w formie nieprzetworzonej nie da się ich przechować do jesieni czy tym bardziej zimy. Należy więc nabyć suszony burak w sklepie. Niekiedy pojawia się on w ofercie typowych spożywczych sklepów, ale jeśli tam nie ma, należy poszukać w punktach ze zdrową żywnością lub w internecie.

Wygodna forma

Dostępny w sprzedaży buraczek mielony jest suszem ze starannie selekcjonowanych i zdrowych warzyw. Żeby zapewniał jak najwyższą jakość smakoszom i miłośnikom zdrowej diety, dba się o to, by buraki hodowane do przetwórstwa m.in. na susz rosły z dala od dróg użytku publicznego, nie były odżywiane chemicznie, izoluje się je od zanieczyszczeń i chroni przed chorobami. Buraczek mielony jest może nieco droższy od innych przetworów z buraka, co jednak powodowane jest jego skondensowaną, wydajną formą – do większości potraw wystarczy dodać niecałą łyżeczkę, by zauważyć różnicę.

Comments are closed.