Zestaw do japońskiej zielonej herbaty

Tradycja parzenia herbaty w Kraju Kwitnącej Wiśni sięga kilku tysięcy lat wstecz. Japończycy piją herbatę głównie zieloną, która stanowi aperitif przed posiłkami, a także jest podawana bezpośrednio po nich. Codziennie wypijają od kilku do kilkunastu filiżanek tego niezwykłego napoju. Japońską herbatę zieloną rozciera się przed zaparzeniem w moździerzu, tak by powstał proszek.

Proszek ten zalewa się wrzątkiem – tu na pewno przyda się specjalny zestaw do herbaty , czyli porcelanowe kuliste czajniczki oraz maleńkie filiżanki. Dzięki użyciu czajniczka woda osiąga temperaturę ok. 60°C, co jest najistotniejszą cechą parzenia herbat japońskich. Maksimum aromatu zapewnia także użycie około 1 łyżeczki sproszkowanej herbaty na 200 ml wody oraz zaparzanie w zestawie do herbaty przez okres od 2 do 4 minut. Warto zaznaczyć, że herbata parzona po japońsku nigdy nie będzie zupełnie klarowna – nie pozwala na to stosunkowo niska temperatura wody. Zielona herbata powinna być pita małymi łykami z filiżanek o pojemności 30-50 ml, gdyż gwarantuje to głębię smaku i aromatu herbaty.

Comments are closed.