Co dokładnie warto wiedzieć o żywności liofilizowanej?

Należy mieć świadomość, że liofilizacja w najprostszym możliwym ujęciu jest procesem polegającym na odwodnieniu określonych substancji przez ich zamrożenie w temperaturze wynoszącej – 50°C, a w następnej kolejności sublimację powstałych kryształków lodu. Jakie zalety ma żywność liofilizowana?

Co warto wiedzieć o żywności liofilizowanej?

Koniecznie trzeba zaznaczyć, że ostatnim etapem procesu liofilizacji jest dosuszanie, które umożliwia uzyskać gotowy wyrób charakteryzujący się wilgotnością wynoszącą od 1 do 2%. Dzięki temu przygotowywane są nie tylko i wyłącznie gotowe potrawy liofilizowane (polarsport.pl/sprzet-turystyczny/camping/liofilizaty.html), ale również produkty, które można z powodzeniem wykorzystać w przemyśle spożywczym. Godny uwagi jest fakt, że do sprzedaży do sklepów trafiają gotowe dania, które można bez żadnego problemu zalać wodą (przeważnie wrzątkiem), a następnie spożyć.

Należy mieć świadomość, że liofilizowane produkty zachowują w ponad 90% nie tylko aromaty, ale również barwę, kształt czy witaminy. Godny uwagi jest fakt, że proces liofilizacji przyczynia się do zlikwidowania zdecydowanej większości zanieczyszczeń np. mikrobiologicznych. Nie można oczywiście zapomnieć, że omawiany rodzaj produktów nie posiada wody. Oznacza to tym samym, że są zabezpieczone przed rozwojem mikroflory.

Dla kogo jest przeznaczona żywność liofilizowana?

Koniecznie należy zdawać sobie sprawę, że omawiany rodzaj żywności stosowany jest nie tylko i wyłącznie przez kosmonautów, ale również profesjonalnych podróżników. Produkty są cenione przede wszystkim przez himalaistów, którzy jak wiadomo muszą spożywać posiłki spełniające określone wymagania odżywcze. Godny uwagi jest fakt, że tego rodzaju żywność z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród osób, które wybierają się na trekking, spływy kajakowe czy rejsy żeglarskie.

Comments are closed.