Kuchnia gazowa to wciąż dobry wybór?

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z koniecznością zakupu profesjonalnego sprzętu. Bez cienia wątpliwości jednym z najważniejszych, o ile nie najważniejszym elementem wyposażenia jest kuchnia gastronomiczna. Sprzęt ten bezpośrednio oddziałuje na funkcjonowanie całego lokalu. Jaki rodzaj najlepiej wybrać?

Różnorodne rozwiązania

To, na jaki rodzaj kuchni należy się zdecydować jest uzależnione od wielu czynników. Do najważniejszych z nich zaliczyć można wielkość pomieszczenia, w którym miałaby znajdować się kuchnia, rodzaj zainstalowanej wentylacji, czy też środki finansowe, które mogą być przeznaczone na wydatki eksploatacyjne.

Współcześnie producenci oferują różnorodne rodzaje kuchni gastronomicznych. Różnią się one ze względu na wielkość, materiał wykonania, sposób użytkowania, czy też ze względu na żywotność. Niemniej jednak najważniejszą różnicą pomiędzy poszczególnymi rozwiązaniami jest źródło zasilania.

Profesjonalne kuchnie gazowe

Wszystkie spośród oferowanych przez producentów kuchni gastronomicznych podzielić można na modele zasilane gazem lub prądem. Tradycyjny i najpopularniejszym rozwiązaniem w Polsce są niezwykle efektywne kuchnie gazowe.

Tego typu modele charakteryzują się stosunkowo najniższą ceną oraz niewysokimi kosztami utrzymania. Niestety nie w każdym lokalu może być zainstalowana tego rodzaju kuchnia. Aby było to możliwe lokal musi spełniać kilka warunków. Pomieszczenie musi:

– mieć dużą powierzchnię,
– musi być podłączone do odpowiedniego rodzaju wentylacji,
– być bezpośrednio podłączone do źródła gazu.

Problem ten nie istnieje w przypadku kuchni elektrycznych. Ponadto modele zasilane elektrycznością są bezpieczniejsze, łatwiejsze w użytkowaniu oraz łatwiejsze w utrzymaniu w czystości. Niestety są stosunkowo drogie w utrzymaniu.

Comments are closed.