Niezbędne akcesorium cukiernicze, czyli tortownica

tradycyjna tortownica do wypiekówFormy do pieczenia ciast należą do podstawowego wyposażenia większości kuchni. Nie mogą się bez nich obyć profesjonalni cukiernicy, kucharze, gospodynie domowe, a także miłośnicy pieczenia ciast, tortów, torcików, babek lub sporządzania deserów z galaretek. Dobrej jakości tortownica z www.aledobre.pl znacznie ułatwia proces tworzenia wypieków o idealnych kształtach, które wcale nie muszą być okrągłe i prostokątne.

Szeroki wybór tortownic

Obecnie producenci kuchennych akcesoriów oferują niezwykle szeroki wachlarz tortownic. Najczęściej wybierane są niezbyt drogie produkty ze stali ocynkowanej. Na rynku znajdziemy również czarne, stalowe tortownice z powłoką, zapobiegającą przywieraniu oraz produkty z silikonu. Te ostatnie są łatwe w utrzymaniu czystości, a oprócz pieczenia ciast można w nich przygotowywać desery mrożone. Tortownica silikonowa jest odporna na działanie zarówno wysokich, jak i niskich temperatur. Producenci oferują również formy z łączonych tworzyw, np. z ceramicznym lub szklanym dnem i silikonową lub metalową obręczą.

Oryginalne formy do pieczenia ciast

Większość tortownic składa się z dwóch części: talerza oraz rozpinanego rantu, co znacznie ułatwia wyjmowanie, a także przekładanie ciast. Producenci oferują również formy, które się nie rozkładają. Są to zazwyczaj silikonowe oraz ceramiczne z ryflowanymi bokami. Na szczególną uwagę zasługują naczynia o nietypowych kształtach. Większość z nas widziała tortownice okrągłe, kwadratowe oraz prostokątne. Jednak w sklepach można również znaleźć formy, które umożliwiają przygotowanie tortu w kształcie serca, gwiazdy, a nawet kwiatka. Istnieją także niewielkie tortownice, służące do przygotowywania mini torcików. Ponadto dla wygody użytkowników przygotowano formy z pokrywami, które chronią wypieki i pozwalają na ich bezpieczny transport.