Orzechy i beza w jednym? Przedstawimy przepis na mega słodycz!

beza

Beza i orzechy. Wydawałoby się, że te dwa raczej nie mają szansy na współistnienie w jednym daniu. Jednak to połączenie może Was zaskoczyć. Nie jest to jednak ciasto, które sprawdzi się na „każdą niedzielę” do kawy, a raczej wtedy, gdy wyjątkowo jesteśmy spragnieni słodkości. Nasza kuchnia będzie dziś wyjątkowo słodka. Jesteście gotowi na przepis kulinarny rodem z „Cukrolandii”?

Zbieramy składniki!

Na ciasto przygotuj:

– ulubione orzechy, może być również mieszanka 200 g,

– około szklanki mąki – możesz zastąpić ją zmielonymi płatkami owsianymi,

– 1/4 szklanki cukru (my oczywiście proponujemy ten kokosowy!),

– kostkę masła,

– 2 żółtka,

– śmietanę i sól.

Beza nie obędzie się bez:

– 4 białek,

– 2 szklanek cukru,

– łyżki mąki ziemniaczanej,

– i odrobiny soli.

Dodatkowo przygotuj także:

– paczkę fig,

– 10 dkg daktyli.

Robimy ciasto!

Mieszamy wybraną mąkę razem z orzechami i masłem. Najlepiej na drewnianej desce czy stolnicy i kroimy je nożem. Kiedy składniki połączą się ze sobą dodajemy resztę składników, które przygotowaliśmy do ciasta. Po uformowaniu ciasta, wkładamy je do lodówki na kilkadziesiąt minut – pamiętaj, żeby wpierw oprószyć je wykorzystywaną przez siebie mąką, i owinąć folią.

Przygotowujemy blachę do pieczenia. Nie nakładaj papieru, a jedynie wysmaruj ją masłem i posyp mąką. Wyłóż zrobione wcześniej ciasto i piecz przez 25 minut w 200 stopniach.

Beza – jak zrobić?

Ubij na sztywno czekające na nas białka, dodaj oczywiście odrobinę soli. Gdy piana będziesz już prawie sztywna zacznij dodawać cukier i mąkę.

Wykładamy ciasto z piekarnika, które na które nakładamy dodatkowe składniki i bezę. Piekarnik musi podziałać jeszcze przez 90 minut. Ustaw go na 140 stopni.

Jeśli gotowanie sprawia Ci przyjemność warto sprawdzić inne popularne serwisy kulinarne. Ciekawe są również materiały wideo, w których naocznie zobaczymy jak ugotować smaczną potrawę – polecamy przepisy kulinarne z Dzień Dobry TVN, gdzie ciekawi goście i profesjonalni kucharze regularnie prezentują ciekawe potrawy i pokazują jak przygotować niebanalne potrawy.

Comments are closed.