Orzechy i beza w jednym? Przedstawimy przepis na mega słodycz!
Beza i orzechy. Wydawałoby się, że te dwa raczej nie mają szansy na współistnienie w jednym daniu. Jednak to połączenie może Was zaskoczyć. Nie jest to jednak ciasto, które sprawdzi się na „każdą niedzielę” do kawy, a raczej wtedy, gdy wyjątkowo jesteśmy spragnieni słodkości. Nasza kuchnia będzie dziś wyjątkowo słodka. Jesteście gotowi na przepis kulinarny rodem z „Cukrolandii”?
Zbieramy składniki!
Na ciasto przygotuj:
– ulubione orzechy, może być również mieszanka 200 g,
– około szklanki mąki – możesz zastąpić ją zmielonymi płatkami owsianymi,
– 1/4 szklanki cukru (my oczywiście proponujemy ten kokosowy!),
– kostkę masła,
– 2 żółtka,
– śmietanę i sól.
Beza nie obędzie się bez:
– 4 białek,
– 2 szklanek cukru,
– łyżki mąki ziemniaczanej,
– i odrobiny soli.
Dodatkowo przygotuj także:
– paczkę fig,
– 10 dkg daktyli.
Robimy ciasto!
Mieszamy wybraną mąkę razem z orzechami i masłem. Najlepiej na drewnianej desce czy stolnicy i kroimy je nożem. Kiedy składniki połączą się ze sobą dodajemy resztę składników, które przygotowaliśmy do ciasta. Po uformowaniu ciasta, wkładamy je do lodówki na kilkadziesiąt minut – pamiętaj, żeby wpierw oprószyć je wykorzystywaną przez siebie mąką, i owinąć folią.
Przygotowujemy blachę do pieczenia. Nie nakładaj papieru, a jedynie wysmaruj ją masłem i posyp mąką. Wyłóż zrobione wcześniej ciasto i piecz przez 25 minut w 200 stopniach.
Beza – jak zrobić?
Ubij na sztywno czekające na nas białka, dodaj oczywiście odrobinę soli. Gdy piana będziesz już prawie sztywna zacznij dodawać cukier i mąkę.
Wykładamy ciasto z piekarnika, które na które nakładamy dodatkowe składniki i bezę. Piekarnik musi podziałać jeszcze przez 90 minut. Ustaw go na 140 stopni.
Jeśli gotowanie sprawia Ci przyjemność warto sprawdzić inne popularne serwisy kulinarne. Ciekawe są również materiały wideo, w których naocznie zobaczymy jak ugotować smaczną potrawę – polecamy przepisy kulinarne z Dzień Dobry TVN, gdzie ciekawi goście i profesjonalni kucharze regularnie prezentują ciekawe potrawy i pokazują jak przygotować niebanalne potrawy.