Toster opiekacz: jak go dobrać w zależności od zastosowania?

toster

Liczba modeli piekarników tostowych jest ogromna, a zakres wysokości, pojemności i funkcji jest oszałamiający. Jeśli Twoim celem jest zastąpienie starszego, pełnowymiarowego piekarnika, dobrym wyborem może być toster opiekacz. Niektóre modele oferują funkcje, których raczej nie będziesz potrzebować, takie jak gotowanie na parze czy pieczenie konwekcyjne. Oto kilka podstawowych rzeczy, o których należy pamiętać przy ich wyborze.

Jak wybrać odpowiedni toster opiekacz?

toster

Pierwszą rzeczą, o której warto pomyśleć w kwestii wyboru tego rodzaju urządzenia, jest jego wielkość. Najmniejszy będzie tradycyjny toster kanapkowy, który posiada dwa lub trzy otwory. Czas potrzebny na przygotowanie tostów wynosi 2 – 3 minuty. Jest to rozwiązanie stworzone z myślą o zastosowaniu prywatnym w domu. Ich moc to najczęściej 600 – 800 Watów.

Mając na uwadze większe potrzeby, trzeba rozpatrywać opiekacze pod względem ich wielkości i pojemności. W sklepach znaleźć można tostery przelotowe (kliknij tutaj, by sprawdzić ofertę), które są szersze i swoją budową nie przypominają tak bardzo tosterów, jak piekarniki. Sześcienna przestrzeń do gotowania sprawia, że można bez problemu przygotować również inne potrawy, takie jak zapiekanki, pizzę czy bułki do hamburgerów.

Większy toster o zastosowaniu uniwersalnym

Duży model o wadze kilkunastu kilogramów w cenie 1000 – 1500 zł powinien wystarczyć dla większości zastosowań, ale jeśli planujesz gotować dużo jedzenia na raz, będzie potrzeba zakupu większego urządzenia. Rozwiązania takie jak tostery w formie opiekaczy elektrycznych pozwalają na szybkie rozgrzanie wszystkich grzałek poprzez energię elektryczną i równomierne podgrzewanie przez cały czas działania. Ostateczny wynik zależy od wymiaru rusztu i maksymalnej temperatury.

Comments are closed.