Wilk do mięsa. Podstawa wielu smacznych potraw z mięsa mielonego

Dania z mielonego mięsa są popularne zarówno w barach mlecznych, jak również w eleganckich restauracjach. Aby je przyszykować, należy odpowiednio rozdrobnić mięso. Do tego celu używane są specjalne maszynki, które nazywane są także wilkami.

Profesjonalne maszynki do mięsa dla gastronomii
W branży gastronomicznej stosowane są profesjonalne urządzenia o różnorodnym przeznaczeniu. To także maszynki do mielenia mięsa, czyli wilki. To wyposażanie cechujące się wysoką wydajnością działania, umożliwiające szybkie i sprawne rozdrobienie różnych gatunków mięs.

Urządzenia te pozwalają na uzyskanie surowca o określonej strukturze w zależności od zastosowanych sitek. Może być ono wykorzystane między innymi do przygotowania kotletów mielonych, gołąbków, hamburgerów, tatara.

Czym powinien cechować się dobry wilk do mielenia mięsa?
Gastronomiczny wilk do mięsa to urządzenie, które powinno zapewniać niezawodne działanie przy mieleniu nawet dużych ilości mięsa.

Najważniejsze elementy maszynki tego typu to:
– korpus mielący,
– ślimak,
– sitko,
– nóż.

Elementy te powinny być wykonane ze stali nierdzewnej dla maksymalnej trwałości, wytrzymałość oraz higieny.

Wilki do mięsa oferowane są w różnych wariantach wydajności pracy podawanej w kg/h. Dobór powinien bazować na zapotrzebowaniu lokalu gastronomicznego.

Przy zakupie warto także zwrócić uwagę na akcesoria znajdujące się w zestawie z wilkiem do mięsa, w tym na dodatkowe sitka, tłoki – kołki dociskowe.

Comments are closed.