Blaty kuchenne drewniane i laminowane

blaty kuchenneWielkość i kształt blatu kuchennego determinuje układ stojącej zabudowy. Natomiast wybór materiału i kolorystyki to wypadkowa przede wszystkim upodobań, aranżacji wnętrza i zasobności portfela. Od lat najchętniej stosowanym materiałem na blaty kuchenne są drewno i płyta laminowana.

Blaty drewniane
Drewno to szlachetny materiał ukształtowany przez naturę. Jest cenione ze względu na to, że jest miłe w dotyku i ma piękny wygląd. Niestety, jeśli blaty są wykonane z litego drewna mogą pękać i wypaczać się. Dlatego korzystniej jest, jeśli są wykonane z drewna klejonego warstwowo, ponieważ nie rozsychają się i są mniej podatne na odkształcenia. Ważne jest też zabezpieczenie powierzchni blatu lakierem, olejem lub woskiem, które ochronią go przed wilgocią.
Zalety:
– interesujący, zwracający uwagę wygląd,
– ciepły i przyjemny w dotyku,
– prosta obróbka dot. kształtowania formy blatu i jego krawędzi,
– możliwość barwienia drewna na wiele kolorów,
– możliwa kilkukrotna regeneracja.
Wady:
– wiele do życzenia pozostawia trwałość: łatwo go zarysować, szkodzi mu wysoka temperatura, jest wrażliwy na uderzenia,
– mimo impregnacji pod wpływem wody może się wypaczyć,
– wymaga szczególnej dbałości i pielęgnacji,
– szybko się starzeje.

Płyta laminowana
Blaty kuchenne laminowane są najbardziej popularne i ogólnodostępne, nadają się praktycznie do każdej kuchni. Blat tworzy płyta wiórowa pokryta laminatem w dowolnym wzorze, kolorze i wykończeniu powierzchni: matowa, półmatowa, błyszcząca, gładka lub fakturowana. Krawędzie, zaokrąglone lub ścięte, również wykończone są laminatem.
Zalety:
– niska cena,
– łatwy do utrzymania w czystości,
– odporny na zaplamienia oraz tłuszcze, większość chemikaliów i temperaturę,
– łatwy montaż: przycinanie, dopasowywanie oraz formowanie dowolnych kształtów.
Wady:
– łatwość zarysowania,
– w ogóle nie podlega regeneracji,
– widoczne są łączenia, które wymagają dodatkowego zabezpieczenia przed wilgocią.

Comments are closed.