Chmeli suneli – gruzińska mieszanka przypraw

Chmeli suneli (w języku gruzińskim: ხმელი-სუნელი) jest aromatyczną, lecz nieostrą mieszanką przypraw. Została stworzona w kuchni Gruzji, jest jednak chętnie spożywana także przez inne narody zakaukaskie.

Skład

W skład chmeli suneli wchodzą suszone, drobno zmielone zioła:
– bazylia,
– pietruszka,
– ostra papryka,
– seler,
– kolendra,
– koper
– liść laurowy,
– mięta,
– cząber
– majeranek,
– kozieradka,
– szafran (krokosz barwierski),
– hyzop.

Natomiast wersja uproszczona tej mieszanki przypraw składa się z:
– bazylii,
– ostrej papryki,
– kopru,
– kolendry,
– majeranku,
– szafranu.

Sposób przygotowania

Zioła miesza się w częściach równych, z wyjątkiem ostrej papryki. Stanowi ona od 1% do 2% gotowej mieszanki. Zdecydowanie mniej dodaje się także szafranu – do 0,1%. Gotową mieszankę można spożywać w ciągu dwóch lat od jej sporządzenia.

Prawidłowo przygotowane chmeli suneli (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/mieszanki-przypraw/chmieli-sunieli) ma charakterystyczny, zielonkawy odcień.

Co można przyprawiać chmeli suneli?

Ta mieszanka przypraw może być stosowana w gruzińskich potrawach. Szczególnie pasuje do:
– charczo (zupy o konsystencji gulaszu i ostrym, wyrazistym smaku, przygotowywanej z wołowiny lub jesiotra z dodatkiem orzechów włoskich lub laskowych oraz migdałów),
– sosu orzechowego saciwi (pasta orzechowo – ziołowa, idealna do zimnych mięs),
– adżiki (pasty z czerwonej papryki i orzecha włoskiego, z dodatkiem soli i czosnku, przyprawionej ziołami – w tym chmeli suneli).

Comments are closed.