Cukinia faszerowana podana z ryżem na sypko

Pyszna cuknia ze znakomitym farszem mięsno warzywnym. Przepis dosyć tani i prosty.

Czas przygotowania dania zajmuje ok. 1 godzinę.

Składniki na cukinię:

  • średniej wielkości cukinia,
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
  • 1 czerwona lub żółta papryka,
  • pieczarki,
  • cebula,
  • kukurydza,
  • czerwona fasola,
  • bułka tarta,
  • 2 jajka,
  • ser żółty do posypania,
  • olej lub oliwa,
  • przyprawa gyros, sól, pieprz.

Cukinię dokładnie myjemy i  przekrawamy wzdłuż na pół. Nie obieramy ze skórki. Wydrążamy pestki z cukini.

Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aby się zeszkliła.

Dodajemy mięso mielone, doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą oraz pieprzem. Podsmażamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski wsypujemy pokrojoną paprykę, pieczarki, kukurydzę i fasolę. Można również dodać pokrojone suszone pomidory, najlepiej własnej produkcji. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy ostudzone mięso, dosypujemy bułkę tartą, mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.Połówki cukini wypełniamy farszem.

Na papierze do pieczenia układamy cukinię. Posypujemy startym serem i pieczemy około 30 min. w piekarniku w temp. 180 st.

Ryż: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju lub oliwy, wsypujemy ryż licząc łyżkę ryżu na osobę. Ryż podsmażamy chwilkę a kiedy stanie się przezroczysty zalewamy wodą tak by woda zajmowała dwie objętości ryżu, wsypujemy ziarenka smaku lub wegetę. Ryż dusimy na małym ogniu około pół godziny. Należy pamiętać aby co jakiś czas ryż przemieszać bo może przywrzeć. Tak przygotowany ryż na pewno nie sklei się i nie będzie rozgotowany.

Podanie: do filiżanki lub okrągłego kubeczka wsypujemy ryż i wykładamy górą do dołu na talerzu uważając by ryż się nie rozsypał. Obok ryżu układamy ok. 1/3 upieczonej cukini. Ryż udekorować listkami bazylii. Danie choć nie jest bardzo skomplikowane i nie wymaga użycia wyszukanych składników smakuje wyśmienicie i nadaje się zarówno na obiad, kolację we dwoje lub eleganckie przyjęcie. Można podać z lampką ulubionego wina.

Takie i lepsze przepisy znajdziecie na MniamMniam.pl

Comments are closed.