Czy warto zdecydować się na silikonowy wałek do ciasta??

Wałek do ciasta to jeden z obowiązkowych elementów wyposażenia w każdej kuchni. Do niedawna w kuchni królowały modele wykonane z drewna. Co jakiś czas trzeba je jednak było posypywać mąką, bo inaczej przywierało do nich ciasto. Obecnie na szczęście wybór w sklepach jest o wiele większy. Do wyboru są m.in. wałki silikonowe.

Wałek do ciasta z silikonu

W ostatnim czasie wałki i inne silikonowe akcesoria kuchenne zdobyły ogromną popularność. Są to produkty nowoczesne i bezpieczne dla zdrowia. Sprzedawane są poza tym w wielu kolorach do wyboru. Taki wałek nie przykleja się do ciasta, co jest jego ogromną zaletą. Silikon zresztą jest materiałem, który w kuchni świetnie się sprawdza i to nie tylko podczas wałkowania ciasta. Jest bowiem w 100% obojętny dla produktów spożywczych. Nie pochłania smaków i zapachów z otoczenia. Jest elastyczny, a przy tym odporny na odkształcenia i nie tylko. Poza tym nietrudno go utrzymać w czystości.

Jaki wałek do ciasta wybrać?

Na pewno warto zauważyć, że pojawienie się na rynku wałków silikonowych wprowadziło swego rodzaju rewolucję i to nie tylko wśród zawodowych kucharzy. Takie wałki mają bowiem sporo zalet. Wałkowane przy ich pomocy ciasto nie przykleja się do powierzchni wałka. Silikon jest materiałem higienicznym i łatwym do utrzymania w czystości. Można go myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Poza tym z uwagi na szeroki wybór na rynku, taki wałek może stanowić też ozdobę kuchni. W zależności od gustu można bowiem zdecydować się na wałek czerwony, zielony czy żółty i nie tylko. Do wyboru są też modele z różnymi ciekawymi wzorami na powierzchni.