Czym charakteryzują się najlepsze patelnie gastronomiczne?

Patelnia to niezwykle uniwersalne narzędzie kuchenne, które może być wykorzystywane w wielu zastosowaniach. Stanowi podstawę każdej domowej kuchni, lecz również powszechnie jest wykorzystywana także w kuchniach profesjonalnych. Wiedzieć jednak trzeba, że wysokiej jakości patelnia gastronomiczna jak te – https://www.gastropuls.pl/patelnie-gastronomiczne będzie charakteryzowała się zupełnie odmiennymi cechami niż ta domowa.

Wygoda użytkowania — co należy wiedzieć?

Czym charakteryzuje się praca w profesjonalnej kuchni? Każdy zawodowy kucharz bez większych trudności i żadnego zawahania się powie, że największą różnicą jest szybkość, a także zorganizowanie pracy. W restauracyjnej kuchni nie ma czasu na zawahanie i tracenie czasu na walkę z używanymi patelniami — muszą się one charakteryzować maksymalną wygodą i poręcznością.

Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że wielu specjalistów zaleca używanie w domowej kuchni patelni żeliwnej. Wynika to z jej trwałości i odporności na różnego rodzaju uszkodzenia. Wystarczy jednak wziąć ją w rękę, aby przekonać się, że jest ona bardzo ciężka i nieporęczna. W przypadku szybkiej i precyzyjnej pracy w profesjonalnej kuchni stanowiłaby spore utrudnienie. Na uwadze należy mieć to, że patelnia gastronomiczna musi być na tyle lekka i poręczna, aby dało się ją bez żadnego problemu przenieść jedną ręką i obracać nad ogniem. Używanie do tego zadania patelni żeliwnej wymagałoby nie lada krzepy.

Jaki model patelni jest zatem zalecany do kuchni? Jak się okazuje, szczególnie często wykorzystuje się po prostu patelnie aluminiowe, które są przede wszystkim niezwykle lekkie, lecz dodatkowo w zadowalającym stopniu trwałe.

Czy patelnia powinna mieć powłokę zabezpieczającą?

Używane w warunkach domowych patelnie powszechnie pokrywane są specjalną powłoką, która zabezpiecza przed przywieraniem pokarmu do powierzchni i jego przypaleniem. W przeważającej większości wykorzystuje się do tego celu teflon, który jednak jest dość delikatny, przez co łatwo go porysować. Czy patelnie z powłoką powinny być kupowane także do kuchni restauracyjnej?

W gastronomii patelnia jest w użyciu niemal przez cały dzień. Oznacza to, że ulega ona znacznie szybszemu uszkodzeniu niż ta, która używana jest w domu. Z tego też powodu kupowanie wersji z powłoką teflonową jest zwyczajnie nieekonomiczne, ponieważ taka powłoka bardzo szybko zostanie zniszczona. O wiele lepszym pomysłem jest zakupienie patelni całostalowej, która pozbawiona jest takiego dodatkowego zabezpieczenia. Jest to idealne rozwiązanie, gdy wykorzystuje się patelnię bardzo często i długotrwale. Co więcej, używanie takiej odmiany może być wygodniejsze z uwagi na lepsze nagrzewanie się, a także dłuższe utrzymywanie temperatury.

Jak dobrać wymiar patelni?

Nie trzeba być szefem kuchni, aby wiedzieć, że dostępne na rynku patelnie występują w bardzo wielu kształtach i rozmiarach. Nic więc dziwnego, że sporo osób zastanawia się, jakie odmiany powinny być kupowane do profesjonalnej kuchni restauracyjnej.

W przeważającej większości w takich miejscach używane są patelnie okrągłe, które są najbardziej uniwersalne. Do określonych potraw powinno się mieć jednak precyzyjnie dopasowane patelnie. Wspomnieć tu należy np. o wersjach do ryb.

Comments are closed.