Wszystko pod kontrolą z gazowym taboretem

Nie ma kuchni gastronomicznej, która radzi sobie bez podstawowego sprzętu. Do takiego właśnie należą między innymi taborety gazowe.

Dlaczego są tak chętnie stosowane?

Taboret gazowy to urządzenie bardzo popularne w szeroko rozumianej gastronomii. W praktyce więc okazuje się, że tak naprawdę można je spotkać w każdej kuchni lokalu gastronomicznego, na wielu eventach, ale również na imprezach plenerowych. Sprzęty tego typu mają naprawdę sporo zalet, które są doceniane w codziennej pracy związanej z gastronomią.

Zwróć uwagę na plusy

Przede wszystkim urządzenia tego typu spotka się na stołówkach czy też w restauracjach lub domach przyjęć. Ich głównym zadaniem jest dostarczenie dodatkowych miejsc do pracy. W takcie przygotowywania posiłków istotny jest czas. W związku z tym więc potrzebne są miejsca, w których będzie można poddawać obróbce cieplnej jak największą ilość dań jednocześnie. I to właśnie umożliwiają taborety działające na gaz. Na kuchniach używa się przede wszystkim tych posiadających aż cztery palniki. Ważną kwestią dotyczącą taboretów jest również fakt, że zdecydowana większość z nich posiada specjalistyczne zabezpieczenia. Ich celem jest odcięcie dopływu gazu w momencie kiedy okazuje się, że zgasł płomień. Ten rodzaj zabezpieczenia jest bardzo dużym atutem zwłaszcza biorąc pod uwagę szybkie tempo pracy na kuchni w lokalu gastronomicznym. Taborety działające na gaz zawsze spełniają europejskie normy i standardy bezpieczeństwa.

Sprawdzanie cen

Decydując się na taborety działające na gaz, istotne jest sprawdzenie cen i jakości wykonania poszczególnych produktów. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza kiedy lokal gastronomiczny chce je wykorzystywać do pracy w kuchni. Ceny taboretów są naprawdę różne. Warto jednak brać pod uwagę fakt, że te należące do wyższej półki cenowej z reguły wykonane są ze zdecydowanie lepszego materiału. Produkty takie są stabilniejsze i najczęściej posiadają do dyspozycji więcej niż jeden palnik. Tym samym więc praca na nich będzie przebiegała szybciej i sprawniej.

Czystość też ma znaczenie

W przypadku lokali gastronomicznych czystość zawsze gra ogromną rolę. Zawsze bowiem może pojawić się niespodziewana kontrola z sanepidu. Z tym również nie ma problemu jeżeli chodzi o pracę na taboretach podłączonych do gazu. W kilku prostych krokach można taki taboret odłączyć i zająć się jego myciem i czyszczeniem. Jego minimalistyczna forma sprawia, że przebiega ono szybko i sprawnie. Wystarczy przetrzeć podstawowe elementy ramy, a później palniki i taboret są znowu gotowe do pracy.

Rodzaj podłączenia urządzenia

Taborety możemy podpinać pod gaz dwojako. Z jednej strony istnieje możliwość podłączenia ich pod butlę gazową, z drugiej zaś opcja podłączenie do instalacji w danym budynku. Obie opcje są bardzo wygodne dlatego też wszystko zależy po prostu od danego lokalu gastronomicznego. Często wpływ na to ma również miejsce odbywania się imprezy. Nie zawsze w plenerze jest możliwość odszukania instalacji gazowej, która jest akurat potrzebna.

Comments are closed.