Sterylizator do noży – co warto o nim wiedzieć?

Prowadząc firmę działającą w branży gastronomicznej, zobowiązani jesteśmy do przestrzegania wielu wyśrubowanych norm. Dotyczą one nie tylko tego, jak zaprojektowany będzie lokal np. pod kątem przepisów przeciwpożarowych, lecz również skutecznością sprzątania i czyszczenia lokalu. Przykładowo sterylnie czyste muszą być wszystkie narzędzia i naczynia wykorzystywane do przygotowywania posiłków. Oczywiście osiągnięcie takiego poziomu czystości nie jest możliwe, myjąc wszystko ręcznie. Konieczne jest zakupienie specjalnej maszyny, która nam to umożliwi. Maszyną tą jest sterylizator, a szczególnie polecana jest odmiana do noży.

Czym jest sterylizator do noży?

Zanim przejdzie się do omawiania najważniejszych szczegółów tego urządzenia i zastanawiania się nad tym, jaki jego typ zakupić, trzeba się na początku dowiedzieć, czym ono jest. Co to za sprzęt ten sterylizator?

Nóż to zdecydowanie najważniejsze narzędzie w każdej kuchni. Wykorzystywane są one do krojenia praktycznie każdego rodzaju żywności. Wymaga to, aby były one zawsze bardzo dokładnie wyczyszczone i wręcz sterylne. Umożliwia to sterylizator, czyli urządzenie pozwalające w kilka chwil pozbyć się z noży wszystkich drobnoustrojów, bakterii i innych zanieczyszczeń. Jak to jest możliwe? Sprzęt ten wykorzystuje do swojego działania bardzo gorącą wodę, która ma właściwości sterylizacyjne. Oczywiście zakupić można także drugą odmianę, której działanie opiera się na świetle UV.

Który rodzaj sterylizatora wybrać?

Sterylizator to tak naprawdę niewielkich rozmiarów skrzynka wykonana ze stali szlachetnej, do której wkładane są noże (tu znajdziesz przykłady: https://www.gastropuls.pl/naswietlacze-sterylizatory). Przeciętny sterylizator jest w stanie za jednym razem umyć od 7 do 10 noży. Żeby jednak móc wybrać konkretny jego rodzaj, należy poznać przybliżoną zasadę działanie modelu wodnego oraz ultrafioletowego.

Sterylizator wodny wykorzystuje do działania gorącą wodę, której temperatura waha się od 82 do 85°C. Za jej odpowiednią wartość odpowiada specjalny wysokiej jakości termometr, który zamontowany jest we wnętrzu urządzenia. Cała konstrukcja jest szczelna i odizolowana, więc możliwe jest utrzymanie takich szczególnych warunków w jej wnętrzu.

Drugim bardzo popularnym rozwiązaniem są sterylizatory UV. Zamiast gorącej wody wykorzystują one do swojej pracy niezwykle mocną lampę ultrafioletową, która naświetla znajdujące się we wnętrzu sterylizatora noże. A jak każdy doskonale wie, światło UV ma sile działanie usuwające wszelkie drobnoustroje.

Ile kosztuje sterylizator do noży?

Ostatnią sprawą, o której warto się nieco dowiedzieć w przypadku zakupu sterylizatora do noży, jest oczywiście jego cena. Czy jest to drogie urządzenie, na które mało którego przedsiębiorcę będzie stać? A może wręcz przeciwnie, jest ono dość tanie?

Jak się okazuje, na tle innych maszyn i dodatków, które używane są w przeciętnej profesjonalnej kuchni, sterylizatory uznawane są za stosunkowo tanie. Koszt przeciętnego urządzenia tego typu wynosi około 1500 złotych. Jest to więc niewielka suma, szczególnie biorąc pod uwagę, że np. cena dobrych jakościowo noże może być znacznie wyższa.

Comments are closed.