Jakie zalety mają silikonowe formy do pieczenia?

Coraz większą popularnością wśród osób zajmujących się pieczeniem hobbystycznie czy po prostu pań domu, cieszą się silikonowe formy do pieczenia. Mają one wiele cech wyróżniających je spośród tradycyjnych form. To, co rzuca się w oczy jako pierwsze to zazwyczaj wyrazisty kolor i ładny kształt, ale to nie wszystko.

Walory silikonu

Jeżeli mowa o zaletach takich form do pieczenia, to z pewnością należy wymienić fakt, że nadają się one do zastosowania w wysokich temperaturach, nawet do 280 stopni Celsjusza,ale także można je stosować do zamrażania. Silikon nie ma żadnego zapachu i jest całkowicie bezpieczny w stosowaniu. Podczas poddawania działaniu wysokiej temperatury nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje.

Ponadto formy z tego tworzywa jak silikon są łatwe w czyszczeniu oraz nie sprawiają problemów przy wyjmowaniu ciast czy innych wypieków. Można w nich przyrządzać także zapiekanki, pasztety czy chleb. Ponadto szybko stygną i dzięki swej elastyczności zajmują mało miejsca, ponieważ można je złożyć. Co ciekawe, dzięki dobremu przewodzeniu ciepła, w formach silikonowych można piec nieco krócej niż w tradycyjnych. To także oszczędność czasu i skrócone oczekiwanie na pyszne danie zarówno na słodko, jak i słono.

Comments are closed.