Kumin – co to jest?

Kminek zna każda pani domu. A jak wiele z nas zna kumin? Czy kminek to to samo co kumin? Jakie właściwości ma kumin i jak go używać?  

Kumin powszechnie nazywany jest kminem rzymskim. Znany jest od 5 000 lat. Jest to aromatyczny, słodko – ostry dodatek do potraw. Jest rośliną uprawianą w Indiach, Iranie, Azji Mniejszej i północnej Afryce.

Do jakich potraw dodajemy kumin?

Warto pamiętać, że kumin i kminek zwyczajny to dwie, różne przyprawy. Kumin ma bardziej intensywny smak i zostawia delikatny, cytrusowy posmak. Używany jest w kuchni meksykańskiej, afrykańskiej i kuchni Dalekiego Wschodu.

W kuchni arabskiej możemy go posmakować w hummusie lub gulaszu z baraniną. W potrawach meksykańskich wyczujemy kumin w zapiekance wieprzowej podawanej w tortilli – enchiladas oraz chili con carne. Jest bardzo popularny w kuchni hiszpańskiej czy portugalskiej jako dodatek do ciemnych sosów, ryb, drobiu, marynat i sałatek.

Charakterystyczny smak kuminu wykorzystuje się również do aromatyzowania niemieckiego likieru Kummel, czy serów, np.: holenderskiego Leydenie. Nadaje piękny aromat mięsom i wędlinom, gdy wrzucimy go do paleniska, w którym są wędzone.

Kumin również świetnie sprawdzi się w połączeniu z ziemniakami, marchewką, bakłażanem, czy kiszoną kapustą oraz daniami z roślin strączkowych.

Kumin – ziarenka, czy proszek?

Kumin najintensywniejszy jest gdy stosujemy go w postaci ziarenek. Można go zmielić lub uprażyć na suchej patelni. Warto pamiętać, że starty kumin szybko wietrzeje dlatego nie warto przygotowywać większych ilości przyprawy.

Do potraw nie dodajemy kuminu dużo, gdyż jest bardzo intensywny i szybko zdominuje smak potrawy.