Metalizowany i bawełniany pokrowiec na deskę do prasowania

deski do prasowania

Dla wielu pań domu prasowanie nie należy do ulubionych czynności. Aby było ono mniej kłopotliwe i męczące warto wyposażyć się w odpowiednią deskę do prasowania.

Jakie cechy powinna posiadać dobra deska do prasowania?

Dziś deski do prasowania są dostępne w wielu ciekawych odsłonach. Oprócz tradycyjnych modeli, każda pani domu ma do wyboru nowoczesne, bogato wyposażone modele elektryczne. Niestety takie deski nie są tanie i mnóstwo klientów wciąż wybiera najprostsze deski.

Podczas zakupu tradycyjnej deski warto zawsze zwrócić uwagę na kształt blatu. Najlepszy jest taki, który posiada zwężoną końcówkę, bowiem wówczas można w łatwy sposób wyprasować rękawy czy wąskie nogawki spodni.

Warto zawsze wybrać taką deskę, która posiada stabilny stelaż, bowiem wówczas nie będzie się się ruszać podczas wykonywania ruchów związanych z prasowaniem. Niektóre modele są wyposażone w specjalne blokady przy nóżkach, dzięki którym deska trzyma się stabilnie podłoża.

Warto zawsze wybrać deskę z siatkową konstrukcją blatu, bowiem wówczas wytwarzająca się para nie będzie zatrzymywana.

Jaki wybrać pokrowiec na deskę do prasowania?

Istotnym elementem każdej deski jest pokrowiec. Powinien on być odporny na wysoką temperaturę oraz nie zatrzymywać wilgoci.

Obecnie najbardziej popularnym materiałem, z którego wykonywane są pokrowce, jest bawełna. Tkanina ta pozwala na swobodną cyrkulację powietrza oraz swobodny przepływ pary wodnej.

Na rynku nie brakuje też desek wyposażonych w pokrowce o metalizowanej powłoce, które charakteryzują się bardzo dużą odpornością na wysokie temperatury. Specjalne właściwości takich okryć na deskę zapewniają maksymalne wykorzystanie ciepła produkowanego przez żelazko. Każdy metalizowany pokrowiec odbija od swej powierzchni temperaturę i wówczas zwiększa się efektywność prasowania. Z kolei dzięki zdolności przepuszczania wilgoci oraz wydobywającej się z żelazka pary pokrowiec ten usprawnia wygładzenie poszczególnych zagnieceń.

Comments are closed.