Najbardziej szkodliwe barwniki spożywcze

barwnik KurkuminaProducenci żywności dodają bardzo wiele substancji chemicznych do swoich wyrobów, m.in. barwniki spożywcze Zwykłemu człowiekowi trudno się czasami połapać, które z nich są niebezpieczne dla człowieka. Tymczasem lista takich szkodliwych substancji jest długa. Warto poznać przynajmniej barwniki, których wprowadzenie do organizmu jest dla nas najbardziej groźne.

Jednym z takich barwników spożywczych jest Tartrazyna. Ma ona barwę cytrynowożółtą. Zawierają ją  sery, sztuczny miód, polewy, żelki, kukurydza konserwowa, kosmetyki. Nasila ona objawy alergiczne. Powinny jej unikać kobiety w ciąży, ponieważ jej nadmiar może doprowadzić nawet do poronienia.

Osoby, które w przyszłości chcą doczekać się własnych dzieci, muszą zwrócić uwagę na amarant. Udowodniono, że wpływa on negatywnie na płodność. Ten barwnik spożywczy zabarwia produkty na czerwono. Jest on również składnikiem takich kosmetyków jak np. szminki i róże.

Lepiej nie kupować jedzenia, do którego wytworzenia wykorzystywano żółcień chinolinową. Zawierają ją lody, napoje gazowane, cukierki na kaszel, galaretki. Niektóre badania naukowe wskazują, że żółcień ta może być rakotwórcza. Nie mogą jej spożywać osoby uczulone na aspirynę.

Niezdrowa jest również żółcień pomarańczowa FCF (żółcień pomarańczowa S). Dzięki niej tak piękny kolor zyskują marcepany, zupy w proszku, płatki kukurydziane. Wywołuje ona wysypki, bóle brzucha. Jest rakotwórcza.