Odpowiednie wyposażenie kuchni

Wyposażenie kuchni powinno być odpowiednio przemyślane i właściwie zaplanowane. Trzeba pamiętać o specjalnym wyposażeniu, które zapewni chłodzenie produktów spożywczych. Potrzebne są zarówno lodówki, jak i chłodnie, które pozwolą na dłuższe utrzymanie świeżości produktów. Trzeba również pamiętać o tym, że zbyt długie przechowywanie towarów w chłodniach, również nie zapewni im zbyt długiej świeżości. Wszystko ma swój czas i wszystko ma swoją trwałość. Jeżeli zbyt długo będzie leżało w lodówce czy chłodni, to również nie utrzyma świeżości.

Z drugiej strony, świeżo ugotowane produkty również muszą utrzymać swoją temperaturę, swoją wartość. Służą temu bemary gastronomiczne. Warto wyposażyć swoją kuchnię w takie właśnie urządzenia. Z jednej strony, zapewnią one utrzymanie temperatury, z drugiej pozwalają na zajęcie się przygotowaniem innych dań, szczególnie gdy ruch jest dość duży w danym miejscu i trzeba bardzo szybko przygotowywać kolejne dania. Bemary pozwalają utrzymać ciepło i stosunkowo wysoką temperaturę.

Warto pamiętać o ich wykorzystaniu, chociaż, bardzo ważne jest również, żeby ich nie nadużywać. Czasem znacznie lepszy efekt można uzyskać gdy klient nieco poczeka, ale dostanie świeże jedzenie, a czasem można sobie pozwolić na to by trzymać potrawę w bemarze, bo w żaden sposób nie straci ona wówczas na wartości.