Podstawowe wyposażenie gastronomii, które zobaczysz w każdej kuchni

sprzęt gastronomiczny

Każda restauracja do wydajnej pracy potrzebuje odpowiedniego sprzętu gastronomicznego. Urządzenia wykorzystywane w lokalach gastronomicznych to temat rzeka i nie sposób wymienić ich wszystkich. Niemniej jednak, istnieją takie elementy wyposażenia gastronomii, bez których nie może obyć się żadna restauracja. O jakim sprzęcie mowa?

Blaty gastronomiczne

Jest to chyba najbardziej podstawowe wyposażenie gastronomii. Są to długie, metalowe blaty o dużej powierzchni, zdolne pomieścić liczne przedmioty. Wykonane są one ze stali nierdzewnej, co jest szczególnie istotne w pracy lokalu gastronomicznego. 

Głębokie zlewy do mycia przyrządów kuchennych

Są to najczęściej zlewy jednokomorowe o dużej pojemności, zdolne pomieścić nawet garnki o pojemności kilkudziesięciu litrów, czy szerokie pojemniki GN, a także liczne, pomniejsze przyrządy w rodzaju patelni, misek, noży, czy mątewek. Podobnie jak blaty, tak i zlewy wykonane są ze stali nierdzewnej. Obok zlewów najczęściej umieszczana jest wysoka suszarka, na którą można odkładać umyte naczynia.

Kuchenki gazowe, elektryczne lub indukcyjne 

sprzęt gastronomiczny

Ten sprzęt gastronomiczny (do kupienia tutaj) jest wykorzystywany do obróbki cieplnej potraw różnego rodzaju. Najczęściej spotykane są kuchenki z palnikami gazowymi, jednak w niektórych, zwłaszcza nowocześniejszych, kuchniach, umieszczane są kuchenki z płytami elektrycznymi lub indukcyjnymi. Każda kuchenka posiada dodatkowo wbudowany piekarnik, który umożliwia dodatkowy rodzaj obróbki termicznej surowców.

Pojemniki GN

Są to pojemniki wykonane ze stali nierdzewnej, które wykorzystywane są na każdym kroku w profesjonalnych kuchniach. Mogą być one dosyć płytkie i szerokie, jak i wąskie i głębokie. Mają one szereg zastosowań, począwszy od przechowywania dużych ilości gotowych potraw, na przyrządzaniu w nich posiłków (np. gotowaniu makaronu) skończywszy.

Comments are closed.